Dostupni linkovi

Poljska se pridružila Nemačkoj i Češkoj u osudi ruskih sajber napada


Ilustrativna fotografija.
Ilustrativna fotografija.

Poljska se u subotu pridružila Nemačkoj, Češkoj i drugim zemljama u osudi navodnih sajber napada ruske grupe APT28, navodeći da je i ona bila meta.

"Poljska je solidarna s Nemačkom i Češkom posle zlonamerne sajber kampanje protiv njihovih političkih partija i demokratskih institucija", navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je Poljska "s obzirom na kontinuirani porast sajber pretnji" posvećena zaštiti nacionalne kritične infrastrukture, izgradnji otpornosti i jačanju sajber odbrane.

Nemačka i Češka su u petak optužile Rusiju da sprovodi sajber napade na njihovu odbrambenu i vazduhoplovnu industriju i političke partije.

Rusija je negirala umešanost.

Nemačka Vlada je u petak saopštila da je pozvala otpravnika poslova ruske ambasade posle optužbi na račun ruske obaveštajne službe da stoje iza sajber napada na članove nemačke Socijaldemokratske partije (SPD).

Šefica nemačka diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) optužila je grupu ruskih hakera da su prošle godine sproveli "nepodnošljiv" sajber napad na SPD, partiju kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Ona je rekla da taj sajber napad može da se pripiše grupi APT28, kojom upravlja ruska vojna obaveštajna služba. Grupa je poznata i pod imenom Fancy Bear.

"Drugim rečima, to je bio sajber napad koji je podržala Rusija protiv Nemačke i to je apsolutno nepodnošljivo i neprihvatljivo i imaće posledice", rekla je Berbok.

Nemačka vlada je izvestila da sajber napad nije bio uperen samo na SDP već i na Vladine službe, na firme iz sektora logistike, naoružanja, vazduhoplovstva i više fondacija i asocijacija.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) u petak je naveo da članice EU "snažno osuđuju" kampanju sajber napada pripisanu grupi APT28.

SAD su takođe "najoštrije" osudile niz sajber napada na nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Nemačku, Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Švedsku i Češku.

Stejt department je u saopštenju u petak naveo da APT28 stoji iza napada na različite ciljeve – od odbrambenih i vazduhoplovnih kompanija do infrastrukturnih operatera i političkih stranaka.

Grupa APT28 optužena je da je odgovorna za desetine sajber napada širom sveta.

XS
SM
MD
LG