Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obeležena sedma godišnjica smrti Zorana Đinđića


Obeležena sedma godišnjica smrti Zorana Đinđića

Zoran Glavonjić


Članovi porodice i državni zvaničnici položili su u Beogradu cveće i vence na grob ubijenog premijera Srbije Zoran Đinđića. U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored supruge Ružice, poštu su Zoranu Đinđiću odali i predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri iz Demokratske stranke, G17 plus i Srpskog pokreta obnove, ministri iz Đinđićeve vlade, gradonačelnik Dragan Đilas i gradski funkcioneri.

Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije, u pratnji većine ministara položio je u podne venac na spomen ploču ispred zgrade Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen srpski premijer i lider Demokratske stranke. Cvetković je, na promociji digitalne kolekcije Đinđićevih knjiga, upriličenoj na sedmu godišnjicu njegove smrti, rekao da je Zoran Đinđić bio srpski reformator koji je viziju moderne Srbije temeljio na njenoj evropskoj orijentaciji:

"Zoran Đinđić se nije zadržao samo na viziji, već je trasirao put Srbije ka Evropi, tamo gde joj je i mesto. Za razliku od drugih, on je prepoznao istorijsku šansu Srbije i vekovni ideal da naša zemlja postane politički stabilna država sa efikasnim institucijama i brzim razvojem privrede."


Nekoliko hiljada građana učestvovalo je u šetnji Beogradom, nazvanoj "Šetnja za Zorana", koju je organizovala Liberalno demokratska partija.

Građani, koje su predvodili lider LDP-a Čedomir Jovanović i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin, položili su cveće u dvorištu Vlade Srbije i na grob Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije, a za to ubistvo na maksimalne kazne od 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Crvenih beretki, i Zvezdan Jovanović, pripadnik te specijalne jedinice koji je u premijera pucao iz snajpera. Svi optuženi osuđeni su na ukupno 348 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG