Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komšić: Opasnost nije Kosovo nego BiH


Foto: Midhat Poturović
Presjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je sinoć u Ljubljani da opasnost po mir na Balkanu nije Kosovo, već situacija u BiH, javlja ONASA.

Tu činjenicu pojedini u Evropskoj uniji (EU) previđaju, smatrajući Srbiju odlučujućim faktorom stabilizacije u regionu, kazao je Komšić na sinoćnjem predavaju o ulasku BiH i država Zapadnog Balkana u EU, održanom u ljubljanskom Centru Evropa, kojim je završio dvodnevnu zvaničnu posjetu Sloveniji.

Komšić je izrazio nadu da će NATO na samitu 3.decembra dodijeliti BiH Plan akcije za ulazak u savez i upozorio da se ulazak zemlje u NATO ne bi smio uslovljavati njenim ulaskom u EU i sa liberalizacijom viznog režima.

Komšić je rekao da NATO nije cilj, već sredstvo za oslobađanje naroda u državi od stalnog straha od izbijanja novog sukoba.

Zamjerka Tadiću

Komšić je u dvoiposatnom predavanju na pitanja voditelja večeri nazvao predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića istinskim prijateljem BiH, dok je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću zamjerio što prilikom otvaranja škole na Palama prije nekoliko mjeseci nije posjetio i Sarajevo.

On je pritom istakao da BiH ne pada ni na pamet da u zamjenu otvara školu u Sandžaku.

Današnji list ''Dnevnik'' u subotnjem prilogu objavio je na dvije strane opsežan intervju sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH u kojem, pored ostalog, ističe da ''referendum (o otcjepljenju Republike Srpske) uopšte ne dolazi u obzir, ''imajući u vidu, prije svega, demokratska načela''.

''Ako postavite referendumsko pitanje koje se tiče sudbine cijele države, onda je normalno da se o ishodu referenduma odlučuje na nivou cijele države'', rekao je Komšić.

''Ako bi određeni dio države odlučivao o sudbini cijele države, bio bi to klasičan otpor i protivustavno i protivzakonito djelovanje, koje ne može dobiti nikakvu međunarodnu potvrdu'', dodao je on.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG