Dostupni linkovi

Zbog globalnog zagrijavanja gmazovi postaju sve veći


Ilustracija
Jonathan Bloch, paleontolog iz muzeja povijesti prirode na Floridi, proučavao je vezu veličine tijela i globalnih temperatura, posebice tijekom toplog razdoblja poznatog kao paleocensko-eocenski temperaturni maksimum.

Proučavao je nalazište fosila u rudniku Cerrejon u Kolumbiji i pronašao dokaze 60 milijuna godina starih kornjača veličine stolova i zmije nazvane titanoboa koja je bila dugačka poput autobusa.

Bloch je kazao kako su tada zmije bile takve veličine da bi se jedva provukle kroz dvokrilna vrata i bile promjera oko metar.

Životi reptila ovise o temperaturi okoline, a stručnjaci procjenjuju da je tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prosječna globalna temperatura porasla od pet do osam stupnjeva zbog intenzivnog i neobjašnjivog emitiranja stakleničkih plinova.

Konji su bili veliki poput današnjih mačaka

Prema istraživanjima paleontologa, u razdoblju paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prije 55 milijuna godina sisavci su se smanjili pa su sadašnji konji tada bili tek veličine domaće mačke.

Tijela sisavaca smanjila su se, tvrde znanstvenici, zbog toga što su imali više teškoća u održavanju temeprature tijela i manje biljne hrane na raspolaganju pa su bolje prolazile sitnije životinje unutar iste vrste, piše HRT.

Znanstvenik Bloch ističe da se razine atmosferskog ugljičnog dioksida sada približavaju onima tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG