Dostupni linkovi

Zašto žene Zapada pristupaju ISIS?


Regrutirane žene ISIS-a
Regrutirane žene ISIS-a

Autorica: Joanna Paraszczuk (prevela: Ena Stevanović)

Žene Zapada pristupaju ISIS-u u Siriji i Iraku iz više razloga, uključujući zbog vjerskog idealizma, uvjerenja da su muslimani sustavno ugnjetavani, te želje za sklapanjem novih prijateljstava - navodi se u novom izvještaju britanskog Instituta za strateški dijalog.

Izvještaj pod nazivom "Kako postati Mulan: Žene Zapada u ISIS-u", proučava postove na društvenim mrežama brojnih europskih i američkih žena koje su se pridružile ISIS-u.

Šest žena, čiji su postovi korišteni u izvještaju, dolazi iz Velike Britanije, dvije iz Nizozemske, jedna iz Francuske, jedna iz Kanade, a za jednu se pretpostavlja da je iz Austrije.

Motivi za pristupanje ISIS-u koje su žene navele su slični motivima njihovih muških kolega. Ispitanice su kao razlog navele ugnjetavanje muslimana diljem svijeta i rat protiv islama koji vode "kuffar" (nevjernici). Mnoge koriste svoje profile na društvenim mrežama za postavljane slika nasilja nad muslimanima, uključujući i djecu.

I drugi regruti, uključujući i čečenske muškarce koji su se pridružili ISIS-u i drugim militantnim frakcijama u Siriji i koji su se usljed razočarenja vratili kući, tvrde da je korištenje slika potlačenih žena i djece jedna od metoda regrutacije.

Crno-bijeli pogled na globalnu borbu muslimana i nevjernika, kako navode žene Zapada koje su se pridružile ISIS-u, je ideja vodilja ruskih pristalica džihada i ISIS-a.

Islamska utopija

Osim što smatraju da je stvaranje kalifata, Islamske države koja funkcionira u skladu sa ISIS-ovom interpretacijom šerijatskog zakona, dužnost svih muslimana, žene Zapada - koje je ISIS regrutovao - su, također, izrazile želju da doprinesu ideji (ili idealu) takvog "kalifata".

Jedna od njih Umm Ubaydah je napisala da one "ne pribjegavaju nasilju zbog svog zla koje je učinila Amerika već pokušavaju izgraditi Islamsku državu koja živi i poštuje zakon Allaha".

Slične motive imaju i žene iz Srednje Azije koje su se pridružile ISIS-u zbog "predanog načina života i islamskog okruženja za djecu", kako se navodi u nedavnom izvještaju Međunarodne krizne grupe.

Džihadisti ISIS
Džihadisti ISIS

Drugi ključni aspekt o kojem govore žene sa Zapada koje su se pridružile ISIS-u u Siriji i Iraku je koncept braka sa "mudžahidom" (džihadskim ratnikom). U izvještaju se navodi da je "koncept lava i lavice, odnosno pronalaženja hrabrog i plemenitog supruga" vrlo raširen među ženskim pristalicama ISIS-a.

Medijski izvještaji prenose da je, osim romantičnog ideala kalifata, ideja pronalaženja idealnog partnera još jedan od faktora koji je natjerao žene da napuste obitelji i pridruže se ISIS-u.

U jednom takvom slučaju, nizozemska tinejdžerka je pobjegla u Siriju da bi se udala za militanta po imenu Yilmaz, nizozemsko-turskog muškarca koji je ranije služio u vojsci Nizozemske.

"Obična domaćica"

Nakon što dospiju na teritorij koji je pod kontrolom ISIS-a, regrutirane žene sa Zapada pretežno vode obiteljski život prepun svakodnevnih obaveza u kući, navodi se u izvještaju.

Jedna od njih, Umm Layth, kaže da se normalan život ISIS-ove regrutirane žene "vrti oko istih obaveza kao i život obične domaćice".

Međutim, kako ističe Layth, većina svakodnevnih kućanskih poslova je prožeto osjećajem sreće jer ih regruti ISIS-a čine "u ime Allaha".

"Upoznala sam nekoliko predivnih sestara koje provode jutra i noći u sreći, jer kuhaju za mudžahedine", napisala je Layth.

Izvještaj Instituta za strateški dijalog sugerira nekoliko načina koji bi se mogli koristiti za suzbijanje ISIS-ovog regrutovanja žena.

U izvještaju se navodi da bi suprotna retorika, koja se mora suprotstaviti onoj ISIS-ovoj, trebala biti osmišljena posebno za žene i distribuirana putem društvenih mreža.

Navedene strategije bi trebale koristiti i obiteljima ovih žena koje bi trebale spriječiti svoje članice da napuste domove i pridruže se ISIS-u.

XS
SM
MD
LG