Dostupni linkovi

Vujačić: Uključenje SAD bi zakomplikovao Briselski dijalog


Zastava Sjedinjenih Država, Evropske unije i Srbije, Beograd

Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador Srbije u Washingtonu, za 'Zašto?' analizira mogućnost uključenja Sjedinjenih Država u Briselski dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa kojom predsjedava Evropska unija, čemu se protivi zvanični Beograd.

  • Dijalog

Ja ne mislim da Beograd odbija bilo kakvu mogućnost uključivanja SAD u Briselski dijalog. Mislim da Brisel to odbija pošto je to teren Briselskog dogovora i predsedavanja procesom dijaloga Beograda i Prištine.

  • Neslaganje

Bilo koji drugi format bi stvorio dodatne probleme, jer u tom slučaju verovatno bi se postavilo pitanje učešća još nekih drugih zemalja, na primer Rusije, sa kojima Evropa trenutno ima zategnute odnose oko Ukrajine, a takođe postoji čitavo polje neslaganja između SAD i Ruske federacije.

Taj format nije dobar zato što komplikuje proces - svaki ekstra učesnik u tom procesu može da komplikuje ceo razvoj daljih dogovora između Beograda i Prištine. Tako da ne mislim da Beograd odbija bilo šta, mislim da sama Evropska unija to odbija.

  • Partneri

SAD su delegirale Zapadni Balkan Evropi, to je evropsko dvorište, i u procesu integracije u Evropsku uniju evropska diplomatija "sređuje" odnose na ovom delu prostora.

SAD sigurno igraju neku ulogu u smislu podrške evropskoj uniji u toj diplomatiji po dogovorima jer su to partnerski odnosi ali celi ovaj prostor je suštinski prepušten Evropskoj uniji. Pa i Berlinski proces sam je dokaz za to da je Nemačka počela da igra, zajedno sa drugim evropskim partnerima, veću ulogu na ovim prostorima.

  • Razlog

Mislim da su SAD pre svega podržavaju sve zemlje koje su na putu ka Evropskoj uniji i da pre svega podržavaju Evropsku uniju u svojim naporima da zemlje privuku i da ih privole u tom procesu da prihvate čitav niz evropskih standarda.

Između ostalog, ceo Briselski proces je jedan sveobuhvatni međunarodni dokument o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, tako da je sve to što se i dešava ide na ruku SAD i nemaju nikakav razlog da se nameću, niti vidim da se nameću.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG