Dostupni linkovi

Vučenić: Ne može Brisel osloboditi medije u Srbiji


Redakcija 'Vranjskih'
Redakcija 'Vranjskih'

Slučaj “Vranjskih novina” je pre sega šokantan, ali budi i nadu da se medijski radnici pokrenu na akciju, kaže u razgovoru za “Zašto?” novinarka iz Srbije Danica Vučenić.

  • Pouke

“Vranjske” su bile jedno od najboljih ako ne i najbolji lokalni medij, sa ozbiljnom tradicijom i visoko nagrađivani medij za istraživačko novinarstvo. Bile su neka vrsta svetionika juga Srbije. Ako možemo da izvučemo pouku, onda je slučaj “Vranjskih” graničan, u smislu da je baš ta novina, njeno zatvaranje i pritisci na nju, pokrenula medijsku zajednicu na akciju. Ako u jednom lošem događaju ima ičega dobrog onda može biti to što su se profesionalni mediji pokrenuli i podigli glavu. Ne znam kakav će domet toga biti ali su pokazali da tako više ne može.

  • Finansijski pritisci

Kada imate političke pritiske oni su ogoljeni. Vide se u uređivačkoj politici. Jasno vam je šta se događa. Finansijski pritisci ne ostavljaju trag, možete samo da ih nazirete i teško su dokazivi. U tom smislu su efikasniji pritisci na medije efikasniji.

  • Zamena teza

Izjava srpske premijerke Ane Brnabić je jedna od najlicemernijih izjava koju sam u poslednje vreme čula. Nije država donirala “Vranjske”. Država je odlučila i tu odluku stavila u svoje akte. Dakle država se obavezala da će projektno finansirati medije, da će finansirati one teme koje nisu komercijalne, za koje ne postoji interes oglašivača a koje su u javnom interesu. Prema tome, nije država donirala “Vranjske” tako što je Vlada Srbije ili lokalna samouprava donela odluku i rekla “e ‘Vranjske’ su fenomenalne i mi ćemo sada deo budžeta da odvojimo za njih”. Ne, država ili lokalna samouprava su raspisale konkurs, “Vranjske” su sa određenim temama od javnog interesa konkurisale na tom konkursu, kao i brojni drugi mediji, pa je određena komisija procenila da je njihova tema u interesu lokalne javnosti. Tako su “Vranjske” dobile novac, ne za plate, nego za konkretan projekat. To nije finansiranje “Vranjskih” ili bilo kog medija. Takvi stavovi su opasna zamena teza.

  • Međunarodni faktor

To je licemerno ponašanje. Mada, na drugoj strani, ne mogu ja da očekujem da mi Evropska unija reši problem u medijima. Ne može profesija da sedi skrštnih ruku i da čeka nekog komesara iz Brisela koji će da dođe, da izda naređenje, da mediji ima da budu slobodni. Evropska unija je u jednom trenutku, pre nekoliko godina, procenila da je država u Srbiji na dovoljno visokoj demokratskoj razini i da mediji unutar te države mogu da funkcionišu bez pomoći kakva je bila primenjivana tokom devedesetih ili početkom dvehiljaditih, kada Evropska unija nije finansirala samo projekte nego je davala i finansijsku podršku medijima koji su iz devedesetih izašli razoreni, kao uostalom i cela država. Sada se čitav krug obrnuo, na vlasti u Srbiji gde imamo populističke, i ne samo u Srbiji, predominantna je ideja o stabilnosti. Ja mislim da je to pogrešno zato što stabilnost ne možete da ostvarite ako nemate demokratiju, ako nemate slobodne medije.

  • Nezavisni mediji

Mislim da medije treba deliti na profesionalne i neprofesionalne. Pitanje nezavisnosti medija je užasno kompleksno. Ne znam kakva je sudbina nezavisnih medija u Srbiji. U ovom trenutku nisam mnogo optimistična po tom pitanju, a opet na drugoj strani mislim da će društvo sve više i više odumirati ukoliko se medijska zajednica, pa i vlast, ko god da je na vlasti, pa i Evropa, ne pokrenu u pravcu obezbeđivanja ambijenta u kome profesionalni mediji mogu da funkcionišu makar elementarno. Sada ne mogu ni elementarno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG