Dostupni linkovi

Zašto Pupovac traži patronat Beograda za hrvatska pitanja?


Davor Đenero, politički analitičar iz Zagreba, za “Zašto?” analizira to što se lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, o problemima i prioritetima srpske manjine u Hrvatskoj, obratio kroz autorski teskt u beogradskom dnevniku „Politika“, a ne u Saboru, gde vodi Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

  • Problem ’adrese’, a ne sadržaja

To je pitanje koje i mene muči i to je najveći problem tog pisma. U njemu ja ne nalazim ništa sporno, ali mislim da se od onih koji pripadaju koalicijskoj većini očekuje da probleme, nesuglasice i razlike, razrješuju unutar koalicije, dakle nekakvim dijalogom u sjeni.

Ali, političarima ne treba zamjeriti kada javno govore. Ne treba im zamjeriti niti kada govore u javnosti druge zemlje, ali, meni se čini da je to i za manjinsku političku klasu u Hrvatskoj i za interese srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj, kontraproduktivno.

  • Traženje patronata Beograda može načiniti štetu

Sve što je rečeno stoji ili uglavnom stoji, sve su ozbiljni prijedmeti za političku debatu, ali to su pitanja unutarnjeg političkog dijaloga koji se, dakle, može voditi kroz institucije ili se može voditi u medijima u Republici Hrvatskoj.

Time što politička klasa Srba u Hrvatskoj nastupajući u medijima u Srbiji na neki način traži, da li svijesno ili nesvijesno, da li s razlogom ili bez razloga, svojevrstan patronat Beograda, čini dugoročnu štetu politici manjinske zaštite.

  • Zagreb je glavni grad nacionalnoj zajednici Srba u Hrvatskoj

Srbi u Hrvatskoj su hrvatski državljani i oni svoje probleme moraju riješavati u Republici Hrvatskoj, a ne u Republici Srbiji.

Bivši predsjednik Hrvatske, Stipe Mesić, Hrvatima u Hercegovini je stalno govorio – Sarajevo je vaš glavni grad, a ne Zagreb. Ne bih htio da zvučim pretenciozno, ali nacionalnoj zajednici Srba u Hrvatskoj je glavni grad Zagreb, a ne Beograd.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG