Dostupni linkovi

Petkovski: VMRO-DPMNE se plaši krivičnih postupaka


Marko Zvrlevski
Marko Zvrlevski

Tito Petkovski, nekadašnji predsednik Sobranja za "Zašto" objašnjava zašto VMRO-DPMNE blokira u parlamentu razrešenje javnog tužioca Marka Zvrlevskog.

  • Krivične prijave

Zato što razrešenje državnog javnog javnog tužioca za sobom povlači odmah krivične prijave protiv vrha VMRO-DPMNE. Protiv Nikole Gruevskog i ostalih iz rukovodstva VMRO-DPMNE.

Već nekoliko slučajeva krivičnih dela su pokrenuta, drugi su u obradi, i ukoliko Zvrlevski bude smenjen u toku mesec dana, to se može procesuirati tako da bi se nekoliko njih, i na nivou opštinskih i državnog rukovodstva VMRO-DPMNE, našli pred sudom vrlo brzo.

  • Funkcija javnog tužioca

Osnovni uzrok nefukcionisanja pravne države u Makedoniji i samostalnosti sudstva je što u toku mandata Gruevskog ni jedno krivično delo, za koja sada makedonska javnost zna, nije procesuirano. Nema ni jedne krivične prijave iako je on sam znao iz onih tajnih razgovora koji su snimani, da proizilazi niz krivičnih dela nosilaca javnih funkcija u državi. On praktično nije ni elementarno izvršavao svoju funkciju za koju je plaćan.

  • Reforma

U Makedoniji je postojala tzv. Pribeova komisija. Rajnhard Pribe, ugledni nemački pravnik, formirao je jednu komisiju koja je nakon šest meseci rada u Makedoniji podnela izveštaj u kome je na prvom mestu konstatovano da ne funkciniše pravni sistem, da javni tužilac zloupotrebljava svoju funkciju, da ima sijaset krivičnih dela koja nisu procesuirana.

Do sada 99 posto optuženih u Makedoniji bili su pritvarani u vreme vlasti VMRO-DPMNE. Otkad su oni izgubili vlast nijedan slučaj se ne pamti. Pritvoreni su neki sa trećeg, četvrtog nivoa hijerarhije u policiji i oni su već pobegli, sud je obezbedio uslove da pobegnu iz Makedonije, tako da praktično ne funkcioniše ništa, ni tužilac ni sudstvo.

To nije moje mišljenje, to nije mišljenje aktuelne vlasti već nezavisne komisije Evropske unije u kome tačno stoji ovo što vam govorim.

  • Dovođenje u pitanje kredibilteta

Makedonski parlamet, kao i svaki u zemljama Zapadnog Balkana pa i šire, napravio je Ustav i Poslovnik o radu koji važi za demokratsku zemlju i ljude sa malo više političke kulture gde nije predviđeno šta ako se evidentno zloupotrebljava funkcija narodnog poslanika. Nekada možete vršiti opstrukciju do iznemoglosti i dovesti u pitanje donošenje zakona, političkih odluka, menjanje Ustava i tako dalje.

I pored svega Poslovnik poznaje institut koji daje pravo predsedniku Skupštine da može da oduzme reč svakome ko govori izvan teme na dnevnom redu. Za sada predsednik Skupštine to toleriše i daje reč poslanicima VMRO-DPMNE iako oni govore nešto što nema veze sa dnevnim redom.

Formirali su 10 poslaničkih grupa od 51 poslanika i cilj je da se što više odugovlači donošenje zakona, smenjivanje političkih funkcionera, da se dovede u pitanje kredibilitet institucije Skupštine, da se kompromituju sve državne institucije i da se pokaže da u Makedoniji, ukoliko VMRO-DPMNE nije na vlasti, da onda ne postoje ni Makedonija ni demokratske institucije.

Njima je svima jasno da će završiti iza rešetaka posle odluke Apelacionog suda da tajno snimani razgovori predstavljaju relevantan dokaz u krivičnom postupku, oni su u panici i zato rade to što rade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG