Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dekanić: Hrvatskoj svejedno ko će kupiti Inu


Radi se o konkurenciji geopolitičkih i energetskih ambicija, prokomentarisao je naftni ekspert i univerzitetski profesor Igor Dekanić za Zašto razloge zbog koji su ruski i američki ambasador u Hrvatskoj razmijenili štre riječi oko eventualnog ruskog preuzimanja hrvatske naftne kompanije Ina.

Ruski naftni div Rosnjeft naime, kako je iz te kompanije još ranije nagoviješteno, a što je potvrdio i ruski ambasador Andrej Azimov, razmatra preuzimanje hrvatske naftne kompanije Ina. Američki je, pak ambasador, poručio da SAD ne bi voljele da Rusi kupe Inu, što je Azimov nazvao miješanjem u unutrašnje poslove drugih država i kršenje načela slobodnog tržišta. Ruski ambasador je još ranije izavio da zapadne zemlje generalno neće biti spremne na jačanje energetske pozicije Rusije u Hrvatskoj.

  • Klasična konkurencija

Mislim da tu nije u pitanju tržišni udio ili očekivanje neke velike koncentracije na tržištu, jer ipak kad se pobroje sva tržišta istočne Evrope, od Hrvatske pa dalje prema istoku i jugu onda se ipak vidi da se radi o nizu malih tržišta.

Ja bih rekao da se ovdje radi o klasičnoj konkurenciji energetskih ambicija na pojedinom dijelu jugoistočne Evrope. Radi se naprosto o konkurenciji energetskih i geopolitičkih ambicija, što je sasvim normalno.

  • Nezainteresiranost Evrope

Zapadne zemlje, pogotovo ovaj zapadni dio Evrope, se prije nekoliko godina odlučio za jačanje sasvim druge energetske strategije – smanjenje fosilnih izvora energije, smanjenje potrošnje energije, jačanje energetske učinkovitosti i jačanje ili povećanje iskoristivosti obnovljivih izvora energije.

Dakle, cijela Evropska unija ima drukčiju energetsku strategiju. Međutim, u međuvremenu su niske cijene energije, smanjenje cijena nafte poslije 2014, pokazale da s naftom i plinom nipošto nije gotovo, da će ta energetska tranzicija biti vrlo spora i da će to trajati nekoliko desetljeća.

Prema tome, radi se o tome da Evropska unija ima drukčiju energetsku strategiju, a Rusija naprosto osvaja postojeće tržište. I zbog toga Evropska unija i evropske kompanije do sada nisu bile zainteresirane za područje jugoistočne Evrope, jer je, opet, tranzicija iz socijalističke privrede u tržišnu u jugoistočnoj Evropi dugo trajala, ekonomska kriza je također dugo trajala, najdulje u Hrvatskoj.

I sve su to bili čimbenici zbog kojih zapadnoevropske kompanije nisu pokazale interes za to područje. Ruske kompanije jesu i naprosto se o tome radi.

  • Vladi važno očuvanje kompanije

Za Hrvatsku bi svako rješenje koje bi značilo očuvanje Ine i održavanje tog postojećeg kapaciteta za istraživanje, proizvodnju, preradu nafte i opskrbu naftnih tržišta – bilo dobro. Dakle, bilo šta da se dogodi, a da se u krajnjoj liniji održi taj tržišni kapacitet, za Hrvatsku bi bila dobra stvar.

Ja mislim da je Hrvatskoj u krajnjoj liniji čak svejedno da li bi došao novi neki partner, bez obzira da li on bio sa Zapada ili Istoka. Hrvatskoj je to svejedno, pogotovo hrvatskoj Vladi.

Drugim riječima, hrvatskoj Vladi je u interesu da se razvija kapacitet za istraživanje, razvoj, proizvodnju, preradu nafte i održavanje maksimalne konkurentnosti naftnog tržišta, bez obzira ko bio vlasnik kompanije koja posluje na tom tržištu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG