Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dardić: Ujdurma političkih lidera u BiH


Predsjednica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić za Zašto komentariše da li je politika kriva što BiH ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, među kojim je najpoznatija ona u slučaju Sejdić-Finci.

Status quo i vladavina prava

Političkim liderima tri konstitutivna naroda odgovara ovakvo stanje stvari i učiniće sve da zadrže ovakve odnose - bez uvođenja novih demokratskih principa i omogućavanja drugim i ostalim da imaju pravo glasa i ne daj Bože poremete tu ravnotežu koju sada imamo kada se govori o izboru članova Predsjedništva BiH ili drugih zakonodavnih tijela.

Drugi razlog je problem sa kojim se mi od rata naovamo susrećemo – vladavina prava koje nema u BiH. Ako pođemo od pretpostavke da je BiH relativno mlada država koja je poslije rata krenula da gradi neke svoje demokratske institucije, možda možemo donekle da opravdamo to što još uvijek nije zrela ili sazrela za određene stvari, ali ovo što se dešava govori ne toliko o nezrelosti, ima i toga, treba vremena da se određene institucije razviju, da određeni standardi zažive, ali se suštinski radi o nepoštivanju principa vladavine prava kriminalu i korupciji, potpuno jednom degradiranom pravosudnom sistemu, koji sve to skupa omogućava ovdje da se osjećaš neslobodno, nezaštićeno i tako dalje.

Dragana Dardić
Dragana Dardić

To govori o još jednoj vrlo bitnoj stvari - mi nismo kao država očigledno spremni da prihvatimo određene standarde, a busamo se u prsa, predali smo zahtjev za prihvatanje u članstvo EU, odgovaramo na upitnik Evropske komisije, a stvari na terenu govore da je BiH daleko od toga da je spremna da uđe u tu zajednicu evropskih država, između ostalog i zbog toga što nije implementirala odluke Evropskog suda za ljudska prava. I očigledno ni u skorijoj budućnosti kako sada stvari stoje i neće ih implementirati.

Na zapećku puta ka EU

Međunarodna zajednica sve to vidi, a da li će oni to tolerisati, to je sad druga stvar. Njima je jasno da je BiH daleko od vladavine prava, jasno je da određene obaveze koje su pred nama nisu ispoštovane. Sad, na Evropskoj komisiji je da li će dati zeleno svjetlo za prolaz Bosni i Hercegovini, jer postoje neke indicije da nas neće ostaviti da ostanemo ovako getoizirani i usamljeni na Balkanu, jer Srbija grabi krupnim koracima naprijed, Crna Gora je na pola puta, Hrvatska je već u EU, jedino smo ostali mi, negdje u zapećku, u nekoj crnoj rupi.

U konačnici ispaštaju ti obični građani koji su morali posegnuti za tom institucijom - Evropskim sudom za ljudska prava. Znači, oni su ovdje iscrpili sve pravne mogućnosti i kad nisu ništa uspjeli morali su se obratiti Evropskom sudu koji je onda donio presudu u njihovu korist, koje se sada ne poštuju.

Ustav nije sveto slovo

Dakle, najlakše je reći da političari nisu spremni da se dogovore. To jeste očigledno, ali nije to ne znam ni ja kakav dogovor, niti je Ustav bilo gdje toliko sveto slovo da se ne smije ili ne treba mijenjati. Jedan od tri konstitutivna naroda će pokušati, to jest pokušava već duže vrijeme da ovu presudu iskoristi za nametanje priče o uvođenju trećeg entiteta. I HDZ to već jako dugo zagovara i oni su sada i kroz izmjene i dopune Izbornog zakona pokušali zapravo tu priču da vrate na političku scenu. Druga dva konstitutivna naroda, pak, - ne narodi nego političari koji u njihovo ime pregovaraju - imaju neke druge interese.

Nije, znači stvar nespremnosti, nego je stvar sukoba interesa gdje bi bilo kakvo zadiranje u ovakvu konstelaciju odnosa bitno narušilo te odnose moći koje trenutno imamo na snazi u BiH, gdje se politički predstavnici hrvatskog naroda smatraju malo 'nemoćnijim' zato što, pobogu nemaju i oni svoj entitet, predstavnici druga dva naroda ne žele da remete ovu ravnotežu, jer ovo nije nikakva ravnoteža, ovo je ujdurma.

Tako da sa ovim političarima koje imamo sada i ovim nacionalističkim politikama koje oni otvoreno zagovaraju, mi se nećemo maći sa početne tačke. Provođenje presude Sejdić-Finci na način da se promijeni Ustav kako bi se omogućilo i drugima da se kandiduju za određene pozicije je izvodljivo, ljudi su pripremili amandmane i dali moguća rješenja kako bi se to izvelo, ali je odbačeno jer bi poremetilo odnose koji su sada na sceni – između tri vladajuće političke partije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG