Dostupni linkovi

Azdejković: Ana Brnabić je simbol LGBT borbe


Ana Brnabić na Prajdu u Beogradu 2016.

Izbor Ane Brnabić, koja je deklarisana pripadnica LGBT populacije, veoma je važan za tu zajednicu u Srbiji, najpre na simboličnom nivou, rekao je za "Zašto" Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra iz Beograda.

  • Vidljivost LGBT zajednice

Uvek možemo da kažemo da postoji lezbejka koja je na najmoćnijoj poziciji u državi. I to je naravno ohrabrujuće za pripadnike LGBT populacije u Srbiji.

To takođe doprinosi i vidljivosti ovdašnje LGBT zajednice, jer sumnjam da u zemlji Srbiji sada postoji osoba koja ne zna za Anu Brnabić i da je ona pripadnica LGBT populacije.

Mislim da će vremenom to doprineti i smanjenju predrasuda prema LGBT populaciji.

  • Očekivanja od premijerke

Da sprovede akcioni plan za sprovođenje strategije za smanjenje diskriminacije koji je u prethodnom sastavu donela Vlada Srbije. Tu je defnisano da Srbija mora pravno da reguliše istopolna partnerstva, kao i kako trans osobe dolaze do novih dokumenata.

To je obećano LGBT zajednici, ali ništa nije urađeno. Nadam se da će vlada Ane Brnabić sprovesti taj akcioni plan.

  • Simbol borbe

Zapravo nemam nikakva prevelika očekivanja od nje. Ali je, na neki način, vidim kao sredstvo aktivističke borbe. Zato što LGBT aktivisti u svakom trenutku mogu da kažu – Ustav Republike Srbije zabranjuje premijerki da se uda. Ili – pojedini srednjoškolski udžbenici kažu da je premijerka bolesna.

Mi nju možemo da koristimo kao simbol naše borbe. To nam otvara mnogo više prostora, naročito medijskog, za stvari koje želimo da postignemo. Vidim je kao premijerku koja će da nam pomogne u toj borbi.

  • Najveći problemi LGBT zajednice u Srbiji

To su i dalje nasilje i diskriminacija. Vremenom se ipak smanjuju, i vidimo da državni organi, policija i tužilaštvo rade više. Ali to i dalje nije dovoljno. Dešava se da policija ne odradi svoj posao kako treba, pa da u nekim slučajevima ismejava i samu žrtvu, pa i da tužilaštvo tu zakaže.

Epilog je da na kraju sudskog procesa imamo situaciju da je homofob nasilnik kažnjen sa šest meseci uslovno. To je glavni problem. Mada vidimo da je toga manje nego pre pet ili deset godina.

Verujem da će ići u tom smeru, ali ujedno i apelujem da državni organi rade brže i efikasnije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG