Dostupni linkovi

Zarubežnjeft širi maloprodajni lanac na Balkanu


U Brodu će danas biti svečano puštena u rad prva pumpa u lancu benzinskih pumpi banjalučkog preduzeća "Petrol" koja će nositi zaštitni znak "Nestro", kao novi brend u Republici Srpskoj i BiH.

Ruski Njeftegazinkor, član grupacije Zarubežnjeft koja je većinski vlasnik Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog “Petrola”, počela je tako najavljeno širenje maloprodajnog lanca u BiH i na području Balkana.

U narednih pet godina trajaće rekonstrukcija kompletne Nestro prodajne mreže, koju čine pumpe preduzeća ''Petrol'' i dio benzinskih pumpi koji je kupljen u Federaciji BiH, a to je prvi korak ka stvaranju zaštitnog znaka ''Nestro grupacije'', koju će zajedno sa benzinskim pumpama činiti Rafinerija nafte u Brodu, Rafinerija ulja Modriča i ''Optima grupa''.

Ruska „Optima grupa", koja je vlasnik Naftne industrije RS, kupila je u maju ove godine za 25 miliona maraka lanac od deset benzinskih pumpi „Zovko" na području Federacije BiH i Distrikta Brčko.

Oštra konkurencija Ini, Molu i OMV-u

Kupovinom lanca „Zovko", sa sedištem u Žepču, u srednjoj Bosni, Rusi su na velika vrata ušli i na područje Federacije BiH, jer je Zovko važio za jednog od vodeći distributera nafte u tom entitetu i bio među najznačajnijim distributerima naftnih derivatia u Federaciji.

Time je ukupan broj pumpi ruskog „Njeftgazinkora" u BiH, koji je privatizovao bivšu Naftnu industriju RS (Rafinerija nafte, lanac pumpi „Petrol" i Rafinerija ulja) porastao na 88.

Zarubježnjeft, odnosno Njeftegazinkor će tako širenjem maloprodajnog lanca vjerovatno postati oštar konkurent Ini i Molu, te OMV-u na balkanskom tržištu, a posebno ako se ima u vidu da je to firma sa velikim izvorima sirove nafte, velikim prerađivačkim mogućnostima i uhodanom distribucijom, a i sa političkom podrškom Moskve.

Najuspješniji projekt Zarubežnjefta je rusko-vijetnamski Joint Venture Vietsovpetro osnovan 1981. godine, koji je danas ekonomskih jedna od najprofitabilnijih kompanija u regiji jugoistočne Azije.

U bliskoj budućnosti Zarubežnjeft planira da se vrati u Indiju, a za početak kreću sa ulaganjima u Turkmenistanu.
XS
SM
MD
LG