Dostupni linkovi

Vanredna vijest

File: Zapadni Balkan neće ostati po strani

update

Štefan Füle u posjeti Radiju Slobodna Evropa u avgustu ove godine
Novoimenovani evropski komesar za proširenje, dosadašnji češki ministar za evropska pitanja Štefan File izjavio je da je nužno da se nastave već započeti pristupni pregovori, ali da po strani neće ostati zemlje Zapadnog Balkana koje nastoje da udju u Evropsku uniju.

Upravo države Zapadnog Balkana uz Hrvatsku i Tursku, File je za današnju Mladu frontu dnes označio kao zemlje u koje će on, kao komesar za proširenje i susedsku politiku, odlaziti najčešće a dodao je da je na Balkanu i ranije zbog svojih prethodnih funkcija boravio često.

"Bio sam tamo mnogo puta. Bio sam na Kosovu, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj. Pre svega kao ambasador pri NATO-u, ali u više poseta putovao sam kao zamenik ministra odbrane, a takodje i privatno", kazao je File.

File je u kraćim razgovorima koje danas objavljuju češki mediji podsetio da apsolutna većina evropskih političara govori o proširenju kao o najvećem uspehu EU.

"Treba nastaviti započete pregovore. Ali mislim da sada nije trenutak za nagadjanja koja sledeća zemlja bi mogla da udje u EU", rekao je novi evropski komesar za proširenje.

Na češkoj političkoj sceni vlada već godinama konsenzus da je neophodno da vrata EU ostanu širom otvorena za nove članice, a da Unija ne može da bude kompletna dok u nju ne udje poslednja zemlja zapadnog Balkana.

Upravo Filea sa zapadnim Balkanom čeka najviše posla, jer u oblasti proširenja EK ima velike nadležnosti i File će sastavljati izveštaje o napredovanju evrointegracija u pojedinim zemljama i davati dalje preporuke.
XS
SM
MD
LG