Dostupni linkovi

Zapadni mediji: Šta želi Pjongjang i kako ga zaustaviti?


Građani Sjeverne Koreje promatraju lansiranje projektila srednjeg dometa u utorak na velikom platnu u Pjongjangu.
Građani Sjeverne Koreje promatraju lansiranje projektila srednjeg dometa u utorak na velikom platnu u Pjongjangu.

Zapadni mediji su analizirali nakon ovosedmičnog lansiranje sjevernokorejskog projektila iznad Japana zašto Pjongjang nastavlja sa provokativnim i zapaljivim potezima i koje opcije Sjedinjene Države i saveznici imaju na raspolaganju da ga zaustave, što je tema na 'Zašto?'.

Lansiranje testnih balističkih projektila iznad Japana bi moglo pojačati pristisak na Washington da razmisli o njihovom presretanju i obaranju mada uspjeh nije zagarantovan i američki zvaničnici strahuju od eskalacije sukoba sa Pjongjangom, pišu Matt Spetalnick i David Brunnstrom u analizi globalne novinske agencije.

Predsjednik Donald Trump je izjavio da su ‘sve opcije na stolu‘, ali nema naznake promjena u američkoj politici što pokazuje da Trumpova oštra retorika, insistiranje na sankcijama i povremena manifestacija vojne moći nisu učinili mnogo da obeshrabre sjevernokorejskog vođu:

‘Kim Jong Un je odabrao da se naruga Amerikancima i Japancima izvodeći ove testove,’ izjavio je bivši američki pomoćnik ministra odbrane za istočnu Aziju David Shear.

Pored toga, američka zaštita od projektila je postavljena tako da bi mogla oboriti jedan ili nekoliko njih, ali ne sve, smatraju odbrambeni stručnjaci kao što je je Michael Elleman iz instituta 38 North (38 sjever) u Washingtonu:

‘Ako bi obaranje bilo neuspješno, to bi bilo neugodno ali ne i posve strašno neočekivano. Proturaketna odbrana ne nudi štit koji štiti od projektila. Ono ja više kao proturaketna odbrana. Napravljena je tako da umanji štetu koju neprijatelj može nanijeti.’

AP: Da li Sjeverna Koreja dobija rat zastrašivanjem protiv SAD?

Uvriježeno mišljenje je da ako bi Sjeverna Koreja upotrijebila nuklearno oružje to bi bilo ravno samoubistvu ali bolje bi vam bilo da prihvatitu ono što stručnjaci za odvraćanje nazivaju ‘terorijom pobjede’ jer iza svakog lansiranja projektila stoji solidna strategija, piše Eric Talmadge u analizi američke novinske agencije Associated Press.

Sjeverna Koreja nije nikada stavila do znaanja da će Sjedinjene Države ili saveznike napasti bez razloga već je, prilično jasno, poručila da će ako bude napadnuta ili ima razloga da vjeruje da će biti napadnuta djelovati preventivno ili radi odmazde, smatra Talmadge.

Pored toga, sjevernokorejski vođa nije paranoidan i ima dobre osnove za strahovanje od američkog napada i konvencionalno oružje tu ne igra veliku ulogu, novinar AP:

‘Kim, koji se boji ‘obezglavljujućeg udara’ je uveo projektile i nuklerano oružje u igru radi dodatnog nivo zaštite.’

Na kraju, zaključuje Talmadge, za razliku od američkog predsjednika, Kimova vlada uvijek govori s jednim glasom, što utisku o njemu kao ‘ludaku’ daje kredibilitet, dok je ‘Trumpu veoma teško davati ove lude izjave a da ih neko iz administracije poslije ne ublaži’.

Guardian: kako svijet može uzvratiti Sjevenoj Koreji bez vojne akcije?

Ispaljivanje projektila iznad Japana se izdvaja kao nezabilježena provokacija, nakon 14 testnih lansiranja ove godine, ali nije jasno kako bi svijet mogao odgovoriti osim vojnom silom, pita se diplomatski urednik Guardiana Patrick Vintour u osvrtu londonskog liberalnog dnevnika Guardian.

Avgustovskim sankcijama koje je podržala i Kina – koja se međutim protivi ekonomskom gušenju Sjeverne Koreje -- i kojima se Pjongjangu ograničava izvoz ruda, morske hrane i drugih roba, bi mogle imati velike posljedice, kao što misli američki predsjednik, ali Sjeverna Koreja je bila pod nekom vrstom sankcija od 2006. i uvijek je nalazila način da ih zaobiđe, navodi Wintour.

U nedostatku zajedničkih daljnjih sankcija, uvijek ostaje mogućnost pojedinačnih ali to također otvara i mogućnost vojne akcije ali pomiješni signali iz Washington o Trumpovoj ‘vatri i gnjevu’ i naknadne ponude za pregovore državnog sekretara Rexa Tillersona samo zbunjuju Kinu i Peking, kaže urednik uglednog lista.

Drugačija analiza – koju podržavaju Rusija i Kina – kaže da Pjongjang zna da ne može dobiti nuklearni rat i da samo želi pokrenuti mirovne pregovore, ali nakon pet nuklearnih testova i dva ispaljenja intrekontinentalnih raketa mogućnost za sprječavanje razvijanja sjevornokorejskog nukleranog oružja su iscrpljene:

‘Ukratko, period dobrih opcija se brzo približava svom kraju.’

XS
SM
MD
LG