Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izvrdavanja Zakona o javnim nabavkama


Ilustrativna fotografija
Svaka kupovina ili angažovanje neke firme koja će biti plaćena novcem poreskih obveznika, mora se obaviti po Zakonu o javnim nabavkama, što znači da svaki posao vrijedan više od deset hiljada eura mora da bude stavljen na javno nadmetanje. Međutim, postojeći zakon se, po ocjeni stranih i domaćih eksperata, često krši i zloupotrebljava, čime se velika novčana sredstva građana odlivaju u privatne džepove.

"Sklapanje ugovora za javne nabavke je postupak koji potencijalno ostavlja prostor za rukovodioce, funkcionere i političare da u proceduri, umjesto odabira ponude sa najboljom cijenom, posao dodijele po nekom drugom kriterijumu koji nije u skladu sa zakonom. Kao rezultat takvog postupanja, krajnja cijena nekog obavljenog posla može biti višestruko veća, ili može doći do nabavke robe i sredstava koji zapravo nijesu neophodni".
Izvještaj Državne revizorske institucije pokazuje da je većina državnih institucija prekršila Zakon o javnim nabavkama što se uglavnom činilo kroz izbjegavanje javnih nadmetanja.

Ovo su riječi šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Paraskive Badesku, koja je tokom jednog javnog nastupa krajem prošle godine rekla da se veliki dio Vladinh troškova odvija preko sistema javnog nabavljanja, što otvara mogućnost za nastajanje koruptivnih radnji u toj oblasti.

"Izvještaj Državne revizorske institucije pokazuje da je većina državnih institucija prekršila Zakon o javnim nabavkama što se uglavnom činilo kroz izbjegavanje javnih nadmetanja, odnosno, zloupotrebom šoping metode", rekao je za RSE zamjenik direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Dejan Milovac, koji kaže da je najčešća metoda izvrdavanja zakona da privilegovana kompanija ponudi nerealno nisku cijenu koja se naknadno naduvava kroz aneks ugovora. To, međutim, nije i jedini način.

"Poslovi se podijele na nekoliko dijelova i sa istom kompanijom se sklopi više ugovora. Odredjeni projekat se podijeli na cijelove čije su cijene pojedinačno ispod zakonskog limita od 10 hiljada eura, čime se izbjegava obaveza sprovodjenja javnog nadmetanja,"
kaže Milovac.
Slaven Radunović

Privrednik i funkcioner opozicione Nove srpske demokratije Slaven Radunović kaže da aneksi ugovora nijesu jedini način za izvrdavanje Zakona o javnim nabavkama:

"Drugi se realizuje tako što bolji ponuđač od onog koji je privilegovan bude diskvalifikovan iz nekog formalnog razloga. Vrlo često su ti formalni razlozi izmišljeni ili nijesu pravi. Čak i ako se ponuđač žali, u međuvremenu se tenderski postupak obavi, novac potroši, pa ovaj koji se žalio, ukoliko i dobije sudski postupak, poslije može samo da traži nadoknadu štete".

Famozni aneks

Mediji su u međuvremenu zabilježili informaciju koju je povodom prekoračenja cijene radova na preuređenju jedne od gradskih ulica dostavila Agencija za izgradnju Podgorice - da prekoračenje radova, kao u slučaju Karađorđeve ulice, nije česta pojava, te da se u tom slučaju radovi ugovaraju shodno Zakonu o javnom nabavkama.

U Komisiji za javne nabavke kažu da je Crna Gora upravo u procesu reforme sistema javnih nabavki. Sekretar komisije Katarina Radović je, rekavši da je proces izrade nacrta novog zakona o javnim nabavkama već u toku, navela i podatke o broju žalbi na postupak javnih nabavki:

"U 2009. godini najviše žalbi je izjavljeno na robi i to 110. Na nabavku usluga je izjavljeno 95 žalbi, a na izbor izvođača radova su izjavljene 73 žalbe. U 2009. godini, ukupno je usvojeno 88 žalbi, a 164 je odbijeno, dok je 26 odbačeno".

Međutim, dok se ne donese novi zakon stari ostaje na snazi. Predsjednik podgoričkog Odbora opozicione Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović je, rekavši da je pri trošenju novca glavnog grada korupcija veoma prisutna, naveo primjere naknadnog naduvavanja cijena:
Za most "Milenijum" je najavljivano da će cijena njegove gradnje koštati oko šest, a plaćeno je preko deset miliona eura

"Najpoznatiji je primjer prodaje građevinske parcele preduzeću "Carine" 2007. godine koje su prethodno izlicitirane od strane tog preduzeća za 13,5 miliona eura. Gradonačelnik je zatim poništio taj tender i pristupio neposrednoj pogodbi sa tim istim preduzećem, ali sada na ugovorenu cijenu koja je za 10,9 miliona eura niža".

Kao karakterističan, Kaluđerović navodi i primjer izgradnje dva otvorena bazena u Podgorici:

"Prethodno je ugovorena njihova gradnja za 3,8 miliona eura, a famoznim aneksom je povećana ista cijena za 527 hiljada eura i konačni efekat svega je da je glavni grad platio jedan milion eura za izgradnju dva otvorena bazena više. I za most "Milenijum" je najavljivano da će cijena njegove gradnje koštati oko šest, a plaćeno je preko deset miliona eura".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG