Dostupni linkovi

Glasnogovornica u ruskoj Vladi: Kome Trump treba da zahvali na pobjedi?


Trumpa na vlast doveli Židovi: Marija Zaharova
Trumpa na vlast doveli Židovi: Marija Zaharova

Autor Carl Schreck, priredila Mirjana Rakela

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, poznata po zajedljivoj retorici i sarkastičnim postovima na društvenim medijima, ima i novu ideju o tome kome bi Donald Trump trebao zahvaliti na pobjedi nad demokratskom suparnicom Hillary Clinton. Po njenim riječima. izabrani predsjednik mora zahvaliti – Židovima.

Zaharova je nastupila na nacionalnoj televiziji u talk šou, tokom vikenda i ustvrdila da je židovski novac imao ključnu ulogu u Trumpovoj pobjedi.

Kazala je da dok je bila u New York, na Generalnoj skupštini UN u septembru, pitala poznanike o situaciji u Americi i tko će pobijediti

“Ako želiš znati što će biti u Americi, sa kim trebaš razgovarati. Sa Židovima naravno", rekla je uz apluaz publike u studiju gdje joj je domaćin bio Vladimir Solovljov, blizak Kremlju.

Čak je imitirala židovski akcent.

“Maročka, mi ćemo donirati Clinton, ali ćemo donirati dvostruko više republikancima. Tako je to!“

Dodala je i da su joj rekli da ukoliko hoće znati budućnost ne treba čitati glavne novine, važno je razgovorati sa ljudima iz Brighton Beacha, odnosno djela Brooklyna gdje živi brojna židovska dijaspora iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Njene primjedbe izazvale su brojne osude zbog očitog antisemitizma nakon što su djelovi intervjua osvanuli na izraelskim web portalima na ukrajinskom i ruskom jeziku.

Reakcije na društvenim mrežama bile su brze i nedvosmislene. “Izgleda da je naša glasnogovornica Zaharava objasnila Trumpovu pobjedu židovskom urotom”, napisao je ruski opozicijski aktivist Roman Dobrohotov na Twitteru.

Bivši američki ambasador u Moskvi Michael McFaul koji je bio česta meta kritike Marije Zaharove primjetio je na svom Facebooku. “Dakle, to je žena koja je mene kritizirala da se ne ponašam diplomatski”.

Ruski novinar Vladimir Varfolomejev, žestoki kritičar Vladimira Putina “nastup” Zaharove je opisao “ vulgarnost maskirana u diplomaciju”.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati ono što je izgovorila Zaharova.

No, ostaje čnjenica da je Trump pobijedio Hillary Clinton u Brigton Baechu i okolici gdje živi veliki broj židovskih emigranata iz nekadašnjeg SSSR-a koji su tradicionalno konzervativni i koji podržavaju republikance na američkim predsjedničkim izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG