Dostupni linkovi

Zagreb dobija spomenik žrtvama holokausta


Detalj iz memorijalnog centra Jasenovac, gdje je u vrijeme NDH bio koncentracioni logor, ilustrativna fotografija
Detalj iz memorijalnog centra Jasenovac, gdje je u vrijeme NDH bio koncentracioni logor, ilustrativna fotografija

U centru Zagreba podići će se Spomenik žrtvama holokausta, u spomen na šest milijuna Židova stradalih od nacizma i njegovih pomagača, odlučila je zagrebačka Gradska skupština. Troje zastupnika izvanparlamentarne ljevice glasalo je protiv, tražeći da se digne spomenik žrtvama ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH). Gradske vlasti kažu da je već odlučeno da se takav spomenik podigne parsto metara dalje.

Izgradnju zida u središtu Zagreba od stiliziranih kofera sa utisnutih šest milijuna židovskih zvijezda s porukom da se prošlost ne ponovi, kao spomenika za šest milijuna žrtava holokausta, izglasali su zagrebački gradski zastupnici na prijedlog zamjenice gradonačelnika Milana Bandića Jelene Pavičić-Vukičević. Rad akademskog kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine je prvonagrađen na javnom natječaju.

Spomenik će biti postavljen na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, otkud su upravo zagrebački Židovi sa jednim koferom sa najnužnijim stvarima ukrcavani u vlakove čija su krajnja destinacija bili logori smrti u okupiranoj Europi. Zastupnici krajnje desne stranke Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih nisu bili na glasanju, a prijedlog su podržali zastupnici desnog i lijevog centra.

U ime kluba liberalnog Građansko-liberalnog saveza (GLAS) zastupnik Stanko Kordić kazao je da u obrazloženju koje će biti uz spomenik treba - osim činjenice da je u holokaustu stradalo šest milijuna Židova - staviti i da su upravo s tog mjesta u vrijeme NDH hrvatski Židovi išli u smrt.

"Podržat ćemo ovo, ali voljeli bismo da u tom obrazloženju osim šest milijuna zvjezdica koje će biti na tim simboličnim kuferima, možda negdje vidimo i naljepnicu NDH", naveo je Kodić.

Socijaldemokratska zastupnica Vesna Nađ podržala je izgradnju spomenika, i dodala da "danas u Hrvatskoj treba jasno i glasno reći da je ustaški režim bio dio tog istog poretka, koji je upravo s tog Glavnog kolodvora u Zagrebu trpao u vagone Židove, Rome, Srbe, ali i Hrvate antifašiste i odvozio ih u smrt, najviše u logor u Jasenovac."

"Mlađim generacijama treba uvijek i ponovo ukazivati na te povijesne činjenice da se nikada ne ponove, pogotovo danas kada se neki pojedinci još uvijek zanose ustaškom ideologijom i sramote nas u svijetu i u zemlji. Jer, ne zaboravimo da je Hrvatska u NOB-u stala uz bok pobjednika u Drugom svjetskom ratu", rekla je Nađ.

Troje gradskih zastupnika izvanparlamentarne ljevice glasalo je protiv izgradnje spomenika. Jedna od njih, Rada Borić, pojasnila je za Radio Slobodna Europa (RSE) da oni, zajedno sa Židovskom općinom Zagreb i Hrvatsko-izraelskim društvom, traže da se tu podigne ne spomenik žrtvama holokausta, nego spomenik žrtvama NDH.

Rada Borić
Rada Borić

"Prijedlog spomenika žrtvama holokausta bio bi izuzetno vrijedan, ukoliko bismo u tih šest milijuna izdvojili stradanja Židova, Srba i Roma, stradanja žrtava NDH i ustaškog režima. To se na žalost iz ovog prijedloga spomenika ne vidi, pa su tako židovske i druge žrtve NDH utopljene i 'umimikrirane' u brojku od šest milijuna", rekla je Borić.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević odgovorila je da je već odlučeno da se krene u podizanje spomenika žrtvama NDH u Zagrebu – parsto metara dalje, u sklopu Centra za toleranciju i Muzeja tolerancije u prostoru nekadašnje Tvornice ulja.

"Upravo pred tim Centrom/Muzejem će se postaviti spomenik našim zagrebačkim i hrvatskim žrtvama, i o tome je gradonačelnik Milan Bandić više puta javno govorio i pred međunarodnim tijelima."

Ona je dodala da je ideja o postavljanju spomenika žrtvama holokausta došla od preživjelog logoraša konclogora Auschwitz- Birkenau i dvostrukog oscarovca Branka Lustiga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG