Dostupni linkovi

Presuda STO protiv kineskih uvoznih zapreka


Sedište STO u Ženevi
Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je SAD u velikoj trgovinskoj bici s Kinom, presudom koja može da oslabi oštru kontrolu Pekinga i otvori kinesko tržište za američke proizvođače od DVD-a do knjiga i muzičkih zapisa.

STO je odlučno presudila protiv politike Pekinga koja primorava američke medijske proizvođače da svoje poslove u Kini obavljaju preko kineskih državnih kompanija.

Presuda neće odmah doneti novac ni Holivudu ni Silicijumskoj dolini, i možda će biti potrebne sankcije - ili pretnja sankcijama - da bi se Kina privolela da olakša pristup američkim kompanijama na najveće tržište sveta.

Ipak, trgovinski predstavnik SAD Ron Kirk kaže da će odluka pomoći "da se pripremi teren za američke kompanije koje rade na distribuciji visokokvalitetnih proizvoda za zabavu u Kini."

Sa svoje strane, Kina je danas objavila da će možda uložiti žalbu na presudu STO.

"Kanali za uvoz štampanog materijala, filmova i muzike u Kinu su potpuno prohodni", kaže predstavnik ministarstva trgovine Jao Džijan.

Slučaj može da ima globalni značaj jer postavlja presedan u praksi kontrolisanja inostranih proizvođača i pružalaca usluga.

Stroga kineska ograničenja su u centru sukoba sa zapadnim trgovinskim silama koje tvrde da je za brzi kineski uspon delom zaslužna nepoštena politika koja gura kineski izvoz dok limitira ulaz stranih proizvoda na kinesko tržište.
XS
SM
MD
LG