Dostupni linkovi

Za Ameriku su pregovori o Kosovu završeni


Frank Wisner
Frank Wisner

U intervjuu za RSE Frank Wisner, američki diplomata koji je bio čalan Trojke, zadužene za posljednju rundu pregovora o budućnosti Kosova, kaže da su, što se tiče SAD, pregovori završeni i da je stvar suverene odluke država koje su uključene u proces da odluče o narednim koracima.

RSE: Da li su pregovori između Beograda i Prištine završeni?

Wisner: Sa američkog stanovišta doista se može reći da su završeni. Nakon dvije godine pregovora i napora koje je uložio bivši finski predsjednik Ahtisari i nakon 120 dana intenzivnih pregovora Trojke koja je uključila ruskog, evropskog i američkog predstavnika, došli smo do zaključka da naknadni pregovori ne mogu promijeniti situaciju. Dvije strane su nepomirljivo ukopane u svoje ranije pozicije – Srbija sa idejom kosovske autonomije i Kosovo koje ne može prihvatiti ništa ispod nezavisnosti. Nikakvi dodatni pregovori ne mogu to promijeniti. Sada je na suverenim državama, angažovanim u ovom procesu da odluče kako će to prihvatiti – ali nikakvi dodatni pregovori ne bi dali rezultat i nemaju smisla.

RSE: Kada je prošlog ljeta donesena odluka da se nastave pregovori, bio je to kompromis iznuđen od strane Rusije i Srbije. Da li je to bilo nepotrebno?

Wisner: Ne bih to baš opisao tako kako ste Vi rekli. Tih 120 dana imali su za cilj da omoguće i Beogradu i Prištini da razmotre sve opcije i da vide da li ima bilo kakvog prostora za kompromisno rješenje. Oni su imali tu mogućnost. Međunarodna zajednica imala je priliku da prati taj proces i nakon 120 dana postalo je kristalno jasno svima da nema kompromisnog rješenja i da su obje strane čvrso ostale na početnim pozicijama.

RSE: Imajući u vidu da je na kraju pregovaračkog procesa ruski član Trojke, vaš kolega rekao da će Moskva tražiti od Savjeta bezbijednosti UN da poništi svaku odluku o nezavisnosti Kosova, da li je, uz takve razlike u viđenju situacije na Kosovu bilo teško raditi sa drugim članovima Trojke?

Wisner: Nije uopšte bilo teško raditi zajedno jer smo imali zajednički cilj, a taj cilj je bio da pružimo šansu i jednoj i drugoj strani da nađu kompromis, a to što kompromis nije pronađen, bilo je razočarenje za sve nas. Od te tačke, nadalje Rusija i SAD imaju različito viđenje budućnosti. Mi vjerujemo da su dodatni pregovori bespredmetni i da je vrijeme da se dođe do odluke. Ta odluka će biti donesena u dogovoru između SAD i međunarodne zajednice u narednim sedmicama. Ja se nadam da će dogovor biti psotignut i da će status Kosova biti rješen.

RSE: EU nema jedinstven stav oko Kosova, mada je došlo do nekog progresa. Da li vjerujete da će Evropska unija uskoro doći do zajedničkog stava ?

Wisner: Moje nade su iste kao i nade zvaničnog Washingtona. Ja vjerujem da su članice EU, sa svim razlikama koji tu postoje, svijesne da je 120 dana dodatnih pregovora bila šansa da se nađe neka zajednička tačka, neki kompromis. I to nije postignuto. Sada je valjda svima jasno da kompromisnog rješenja nema, da se status quo ne može održati i da treba donijeti neke odluke

RSE: Kažete da je sada odluka o Kosovu stvar individualnih vlada. Ali, Savjet bezbijednosti UN će rapravljati o izvještaju Trojke 19.decembra. Da li je odluka o tome kako dalje u nadležnosti generalnog sekretara UN Ban Ki-moona ili će se proces, što se tiče UN-a, okončati 19. decembra?

Wisner: U svakom slučaju 19. decembra je izuzetno važan dan za Savjet bezbijednosti , kao i debata koja će se tamo voditi. Za Kosovo ostaje i treba da ostane važeća rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244 – to je ključni dokument i taj dokument daje pravo Savjetu bezbijednosti da donese svoje odluke, ali istovremeno zemlje članice koje imaju svoju poziciju i svoja savezništva donose svoje odluke. Zato se nadam da će odluka biti uskoro donesena. Što se tiče SAD, ta odluka treba da bude bazirana na Ahtisarijevom planu i to treba da bude nadzirana nezavisnost. I neće se dugo čekati na tu odluku.

XS
SM
MD
LG