Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stigao Windows 7


Priredila Dinka Jurković

Na svjetskom tržištu je počela prodaja već sedme verzije, korisnicima omiljenog sistema, Windows-a.

Steve Ballmer je na oficijelnoj prezentaciji -Windows 7- u New Yorku kazao da je Microsoft ispunio očekivanja kako stručnjaka tako i običnih korisnika.

Nova verzija operativnog sustava je zapravo nadgradnja Viste, koja se pojavila početkom 2007. godine.

Windows 7 bi trebao raditi bolje i brže na svim kompjuterima, sa slabijim i boljim karakteristikama.

U Microsoftu su, posljednje tri godine, bili koncentrirani na “skupljanje” iskustava korisnika Windows Viste i smatraju da novi program omogućuje jednostavno i brzo korišćenje za svakog, bez obzira da li ga trebate za privatne potrebe, zabavu ili posao.

Cijeli sistem se podiže brže, olakšano je pretraživanje elektronskih datoteka a efikasnije je spajanje na internet kao i Wi-Fi mreže.

Puna verzija 320 dolara


Windows 7 stiže u šest izdanja: Starter Edition, Home Premium Edition, Professional Edition i Ultimate Edition. Iako je ¨sedmica¨ novi program na tržištu, trebao bi biti jeftiniji od Viste. Cijene se kreću od 120 dolara za Home Premium do 320 dolara koliko stoji puna verzija Ultimate Edition.

Prije instalacije Windows 7, savjetuju iz Microsofta, provjerite kompatibilnost vaših kompjutera, za pomoć nude i programe koji to rade za vas.

Novi program dobio je vrlo dobre ocjene stručnjaka ali i korisnika koji su ga u reklamnom periodu dobili na ¨ocjenjivanje¨. Inovirana je grafika, način ovladavanja, program je kompatibilniji i jednostavniji za korisnika u odnosu na sve prethodne programe.

U Microsoftu tvrde da njihov sustav koristi više od milijardu ljudi širom svijeta. Vista je bila loše prihvaćena, Microsoft se našao na meti kritike, Europska komisija i američko Ministarstvo pravosuđa optuživali su ga za monopolističko ponašanje.

Ako tome dodamo i vječnu borbu sa konkurentnim firmama, onda je jasno da su u Microsoftu morali usmjeriti sve svoje snage na razvoj novog operativnog sistema “Windows 7”.

Koliko dobro? Odgovor na to pitanje ostavljamo korisnicima.
XS
SM
MD
LG