Dostupni linkovi

5. decembar: Mozart, Google, Disney...


Wolfgang Amadeus Mozart
5. decembar (prosinac) je 339 dan u godini po gregorijanskom kalendaru (340. u prestupnoj godini), do kraja kalendarske godine preostaje 26 dana

1971.
- umro je u Beču Wolfganf Amadeus Mozart u 35.godini života. Smatra se najgenijalnijim kompozitorom u povijesti muzike, čudom od djeteta koji je već sa pet godina održavao koncerte. Rodio se 27.januara 1756. u Salzburgu. U njegov opus ubraja se 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, te gudačkih kvarteta i kvinteta, slijede brojni klavirski i violinski koncerti, desetine simfonija.

2009. - Google na svojim stranicama pokreće rječnik, koji omogućava prevode na 27 svjetskih jezika, kao i prevode s tih jezika na engleski. Korisnici mogu i čuti kako se odgovarajuće riječi pravilno izgovaraju na engleskom jeziku.

1985. - godine je peti decembar proglašen za Međunarodni dan volontera.

1901. - rodio se u Chicagu Walt Disney, jedan od najmoćnijih ličnosti svjetskog filma, koji je najzaslužniji za afirmaciju crtanog filma. Mickey Mouse nastaje u vlaku dok se vraćao sa posla kući, a sa svojim dugometražnim filmom, uprkos sumnjičavosti Hollywooda, ¨Snjeguljica i sedam patuljaka¨ osvaja 8 Oscara. Bio je to novi val u filmskoj industriji u kojem nastaju: Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli… Svoj prvi zabavni park ¨Disneyland¨ gradi 1955. u Kaliforniji, koji ubrzo postaje najveća turistička atrakcija Amerike. Umro je 15.decembra 1966. u Los Angelesu.

1848. - godine objavljeno je da je u Kaliforniji pronađeno zlato, čime je počela "zlatna groznica" širom Amerike. Deseci tisuća ljudi nagrnuli su u "obećanu zemlju", no do većeg bogatstva došli su samo vješti trgovci i financijski posrednici.


1946. - godine New York postaje stalnim sjedištem UN-a, koji su osnovani godinu dana ranije. Osnivačka skupština UN-a održana je u San Franciscu, a prvo zasjedanje Opće skupštine u siječnju 1946. u Londonu. Plača je sagrađena na East Riveru, na zemljištu kupljenom novcem što su ga darovali John Rockefeller i gradska općina.

1995. - članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu i Hercegovinu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

XS
SM
MD
LG