Dostupni linkovi

8. decembar: SSSR, Lennon, Delibašić...


Češka, sjećanje na Lennona, Prag, 2010. Foto: Reuters / Petr Josek
Češka, sjećanje na Lennona, Prag, 2010. Foto: Reuters / Petr Josek

8. decembar (prosinac) je 342. dan godine po gregorijanskom kalendaru (343. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 23 dana.


1925. – Objavljena knjiga ¨Mein Kampf¨( Moja borba) nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, čija su politička i ideološka stajališta kasnije postala ideja vodilja nacističke ideologije.

1941. – Dan poslije napada na Pearl Harbor SAD su proglasile rat Japanu, a potom im se, isti dan, priključila i Kina.

1954. – Novosadskim dogovorom, srpski i hrvatski pisci i lingvisti utvrdili su da je jezik Hrvata, Srba i Crnogoraca jedan jezik. Zaključeno je da su latinica i ćirilica dva ravnopravna pisma, te da jezik ima zajednički pravopis. Dogovor je potpisalo 25 stručnjaka za jezik.

1980. – Ubijen je John Lennon bivši član Beatles-a u New Yorku. Atentat je izvršio mentalno poremećeni Lennonov obožavalac Mark Davis Chapman, koji je osuđen na doživotni zatvor.


1991. – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškević, potpisali su sporazum u Minsku kojim je zvanično prestao da postoji Sovjetski Savez (SSSR). Stvorena je nova Zajenica Neovisnih Država.

1995. – U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je za bivšu Jugoslaviju, umjesto ženevske Mirovne konferencije, osnovan Svjet za sprovođenje mira. Carl Bildt, švedski diplomat, imenovam je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. U radu ove konferencije učestvovali su ministri spoljnih poslova 40 zemalja te predstavnici brojnih međunarodnih organizacija.


1995. – U Moskvi je potpisan sporazum kojim se čečenskoj vladi daje poseban status u okviru Rusije.

2001. – U Sarajevu je umro Mirza Delibašić, bh košarkaška zvijezda, sportaš sa međunarodnim uspjesima za kojeg kažu da je bio ¨as van serije¨. Rodio se u Tuzli 9. januara 1954.

XS
SM
MD
LG