Dostupni linkovi

18. maj: Papa Ivan Pavao II, Omar Hajjam, ...


Papa Ivan Pavao II, januar 2005.

18. maj (svibanj) je stotinu četrdeseti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 225 dana.

1048. – Rodio se Omar Hajjam (1048.- 1131.) perzijski pjesnik, astronom i matematičar. Pronalazi metode za rješenje kubičnih jednadžbi, napisao je veliko djelo o algebri, poznat je po svojoj teoriji proporcija... Hajjam piše i preko tisuću pjesama od četiri sloga – rubajie.

1920. – U Poljskoj se rodio papa Ivan Pavao II (1920.- 2005.) pod građanskim imenom Karol Josef Wojtyla. Njegova karizma, promoviranje mira, međureligijskog dijaloga, te prava svakog naroda na svoju državu i neovisnost svrstale su ga među najuticajnije ljude 20. stoljeća.

1954.Europska konvencija o ljudskim pravima stupa na snagu.

1992. – Prema UN-ovom izvještaju sa prostora bivše Jugoslvije izbjeglo je 1,3 milijuna ljudi, što je najveća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

1992. – Turkmenistan je postao prva novonastala država Centralne Azije koja je ratificirala ustav.

- Od 1977. godine na današnji dan u svijetu se obilježava Međunarodni dan muzeja. Svake godine Međunarodno vijeće muzeja određuje posebnu temu za ovaj dan. Ove godine obilježavanje će biti pod motom: ¨Muzeji u svijetu koji se mijenja – novi izazovi, nove inspiracije¨.


XS
SM
MD
LG