Dostupni linkovi

13. januar: Honecker, Ivandić, Costa Concordia, ...


Kruzer Costa Concordia

13. januar (siječanj) je trinaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 352 dana.

1993. – Njemački Ustavni sud obustavlja postupak protiv Ericha Honeckera, bivšeg predsjednika Demokratske Republike Njemačke. Osamdesetogodišnji Honecker je za vrijeme suđenja bolovao od karcinoma, te Sud donosi odluku da se zbog poštovanja ljudskog dostojanstva suđenje prekine. Honecker umire u Čileu, u maju 1994.

1994. - Goran Ipe Ivandić (1955.-1994.) legendarni bh. bubnjar, dugogodišnji član Bjelog Dugmeta tragično je izgubio život u u Beogradu.

2000. – Na osnovu Zakona o Državnoj graničnoj službi BiH, koji je u skladu sa svojim ovlašćenjima donio Visoki predstavnik u BiH, uspostavljena je Granična policija BiH. Sa operativnim radom počinje 6.juna.

2001. – U jakom potresu koji je pogodio Salvador poginulo je više od 800 ljudi, a načinjena je i velika materijalna šteta.

2003. – Afganistan pristupa Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), čime se otvara put za izručenje i suđenje radikalnih lidera optuženih za kršenja ljudskih prava.

2012. – Putnički brod, krstarica Costa Concordia počela da tone na obali Italije. Na njoj se nalazilo 4.232 putnika i člana posade, a 32 je u nesreći izgubilo život.

XS
SM
MD
LG