Dostupni linkovi

30. juni: Sojuz II, Hong Kong, ...


Luka Viktorija u Hong Kongu
Luka Viktorija u Hong Kongu
30. juni (lipanj) je stotinu osamdeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 184 dana.

1930. – Anglo-iračkim sporazumom Velika Britanija priznaje neovisnost Iraka, koji je na konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

1934.Adolf Hitler naređuje likvidaciju na stotine suradnika, pod optužbom da su pripremali zavjeru. Događaj je poznat po imenom ¨Noć dugih noževa¨.

1971. – Za vrijeme slijetanja ruskog svemirskog broda Sojuz II, koji je proveo u orbiti oko Zemlje rekordnih 570 sati i 22 minuta, dolazi do eksplozije u kojoj su poginula tri sovjetska astronauta.

1974. – Poznati ruski baletan Mihail Barišnjikov napušta ansambl Boljšoj teatra za vrijeme turneje u Kanadi, te ostaje živjeti na Zapadu.

1996. – Međunarodna zajednica izvršila je jak pritisak na Srbiju kako bi prisilila Radovana Karadžića da napusti sve političke pozicije. Predsjednička ovlašćenja Karadžić prenosi na potpredsjednicu RS Biljanu Plavšić.

1997. – Nakon skoro stotinu godina Kina preuzima i oficijelno upravljanje nad Hong Kongom, koji je prije toga bio britanska kolonija, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je okupiran od strane Japana.

2001. – Neredi u centru Beograda spriječili su održavanje prve ¨Gey pride¨ u Srbiji.
XS
SM
MD
LG