Dostupni linkovi

3. decembar: Pionir 10, Papworth, Haradinaj, ...


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
3. decembar (prosinac) je tri stotine trideset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 28 dana.

1944. - Izbile borbe u Ateni, za vrijeme Grčkog građanskog rata, između Vlade i Fronta nacionalnog oslobođenja. Mir sklopljen u februaru 1945., kada je postignut sporazum da plebiscitom bude određen oblik vladavine u Grčkoj.

1971. - Izbio je rat između Indije i Pakistana, bio je povezan sa Pakistanskim građanskim ratom, kada Bangladeš stiče neovisnost. Rat je trajao do 16. decembra i završio je pakistanskim porazom.

1973. - Svemirska letjelica Pionir 10 šalje prve snimke Jupitera.

1989. - Lideri dvije svjetske velesile, SAD i SSSR, na sastanku na Malti potpisuju ugovor kojim se završava Hladni rat. No oficijelnim krajem rata smatra se 1991. godina kada dolazi do kolapsa Sovjetskog Saveza.

1992. – Inžinjer Neil Papworth poslao je prvu tekstualnu poruku sa kompjutera na mobilni telefon, koristeći britansku internetsku mrežu Vodafona.

2004. - Ramuš Haradinaj, kosovski političar, izabran je na mjesto premijera države.

2004.
– Pakistan i Indija postižu dogovor da nakon više decenija ponovo uspostave željezničku liniju između Munaboa i Khokrapara.
XS
SM
MD
LG