Dostupni linkovi

3. decembar: Pionir 10, Papworth, Haradinaj, ...


Ramuš Haradinaj
3. decembar (prosinac) je tri stotine trideset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 28 dana.

1944. - Izbile borbe u Ateni, za vrijeme Grčkog građanskog rata, između Vlade i Fronta nacionalnog oslobođenja. Mir sklopljen u februaru 1945., kada je postignut sporazum da plebiscitom bude određen oblik vladavine u Grčkoj.

1971. - Izbio je rat između Indije i Pakistana, bio je povezan sa Pakistanskim građanskim ratom, kada Bangladeš stiče neovisnost. Rat je trajao do 16. decembra i završio je pakistanskim porazom.

1973. - Svemirska letjelica Pionir 10 šalje prve snimke Jupitera.

1989. - Lideri dvije svjetske velesile, SAD i SSSR, na sastanku na Malti potpisuju ugovor kojim se završava Hladni rat. No oficijelnim krajem rata smatra se 1991. godina kada dolazi do kolapsa Sovjetskog Saveza.

1992. – Inžinjer Neil Papworth poslao je prvu tekstualnu poruku sa kompjutera na mobilni telefon, koristeći britansku internetsku mrežu Vodafona.

2004. - Ramuš Haradinaj, kosovski političar, izabran je na mjesto premijera države.

2004.
– Pakistan i Indija postižu dogovor da nakon više decenija ponovo uspostave željezničku liniju između Munaboa i Khokrapara.
XS
SM
MD
LG