Dostupni linkovi

6. decembar: Gomulka, Brandt, ...


Njemački kancelar Willy Brandt, na koljenima pred spomenikom žrtvama njemačkog nacizma, Varšava, 1970.
Njemački kancelar Willy Brandt, na koljenima pred spomenikom žrtvama njemačkog nacizma, Varšava, 1970.
6. decembar (prosinac) je tri stotine četrdeseti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 25 dana.

1774. - U Austriji stupio na snagu Edukativni statut Johana von Felbigera, prvi državni edukativni sistem u svijetu.

1941. – Počela protuofanziva Crvene armije protiv Njemaca, u borbama za Moskvu. Njemačke snage stigle su na samo 25 kilometara od grada, a do kraja februara pomjereni su na 200 kilometara od Moskve.

1942. – U Bosanskom Petrovcu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ), ženska društveno–politička organizacija.

1970. - Poljski lider Vladislav Gomulka i njemački kancelar Willy Brandt potpisali su u Varšavi sporazum o normalizaciji poljsko-njemačkih odnosa. Kancelar Brandt je tom prilikom na koljenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama njemačkog nacizma.

2001. - Antitalibanske snage zauzele su glavno skrovište vođe islamskih terorista Osame bin Ladena u planinskom području Tora Bora, na istoku Afganistana, ali Bin Ladena nisu našli.

2005. – Vojni avion u kojem su bili iranski novinari, pri nužnom slijetanju, udario je u stambenu zgradu u Teheranu. Poginulo je najmanje 115 osoba.

2006. - Donji dom australijske skupštine usvojio je zakon kojim se odobrava kloniranje ljudi u terapeutske svrhe, što je gornji dom (senat) već ranije usvojio. Novi zakon dozvolio je proizvodnju ljudskih embriona kloniranjem, radi uzimanja matičnih ćelija.
XS
SM
MD
LG