Dostupni linkovi

7. decembar: Cernan, Schmitt, ...


Četrdeset godina od posljednjeh koraka na mjesecu

7. decembar (prosinac) je tri stotine četrdeset drugi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 24 dana.

1941. – Japanski avioni napali su američku bazu Perl Harbur, te uništili veliki broj aviona i brodova. To je ubrzalo odluku SAD da se uključe u Drugi svjetski rat.

1972. – Svemirska letjelica Apollo 17 uspješno lansirana iz Svemirskog centra John F. Kennedy, na Floridi. Astronauti Eugene Cernan i Harrison Schmitt tri puta su šetali po Mjesecu, a na Zemlju su uspješno sletjeli 19. decembra.

1988. – Razorni zemljotres, jačine 6,9 stepeni Richterove skale, pogodio je Armeniju. Život je izgubilo 25.000 ljudi, a oko 5.000.000. osoba je ostalo bez krova nad glavom.


2005. – Hrvatski general Ante Gotovina uhapšen je Španiji, na Kanarskim ostrvima, na osnovu optužnice Haškog tribunala za zločine protiv čovječnosti nad Srbima za vrijeme vojne operacije Oluja, 1995. Drugostupanjskom presudom Haškog tribunala Gotovina je oslobođen svih optužbi i pušten je na slobodu 16. novembra 2012.

2004.Hamid Karzai položio zakletvu, kao prvi predsjednik Afganistana izabran na slobodnim izborima.

1924. – U Pećanima u Lici, u Hrvatskoj, rođena je Jovanka Budisavljević Broz, udovica Josipa Broza Tita. Bila je jugoslovenska partizanka, imala je čin majora JNA, danas živi u Beogradu.

XS
SM
MD
LG