Dostupni linkovi

8. juni: Yourcenar, Orwell, WWW, ...


Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee
8. juni (lipanj) je stotinu pedeset deveti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 206 dana.

1903. – Rođena je francuska književnica Marguerite Yourcenar (1903.- 1988.). Pisala je psihološku prozu, a najpoznatije njeno djelo je ¨Hadrianovi memoari¨. Izabrana je 1980. u članstvo Francuske akademije, te je postala prva žena članica te ustanove.

1949. – Objavljuje se roman ¨1984.¨ engleskog pisca Georgea Orwella. Roman se bavi totalitarnim društvom u kojem se pojedinac nadgleda 24 sata. ¨Veliki Brat te motri¨ poznata je krilatica romana koja je kasnije preuzeta za popularni TV show Big Brother.

1955. – U Londonu se rodio Tim Berners Lee koji je izumio World Wide Web, sistem koji omogućava pregled, povezivanje svih informacija preko kompjutera povezanih telefonskom mrežom. On se danas smatra ocem interneta a britanska kraljevska kuća odlikovala ga je plemićkom titulom.

1995. - Američki marinci uspješno su okončali akciju spašavanja kapetana Scotta O`Grejdya čiji avion F16 su srušile snage bosanskih Srba nedaleko od Mrkonjić Grada. Kapetan O`Grejdy je preživio skoro šest dana hraneći se lišćem, travom i mravima, uspješno izbjegavajući srpske snage.

2006. - Abu Musab al-Zarqawi, vođa Al-Qaide koji stoji iza nekih najkrvavijih terorističkih napada u Iraku, ubijen je za vrijeme američkog napada na sjeveroistočni dio Bagdada.
XS
SM
MD
LG