Dostupni linkovi

18. maj: Hajjam, Wojtyla, ...


Zemaljski muzej u Sarajevu zatvoren je već mjesecima, 2013.
18. maj (svibanj) je stotinu trideset osmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 225 dana.

1048. – Rodio se Omar Hajjam (1048.- 1131.) perzijski pjesnik, astronom i matematičar. Pronalazi metode za rješenje kubičnih jednadžbi, napisao je veliko djelo o algebri, poznat je po svojoj teoriji proporcija... Hajjam piše i preko tisuću pjesama od četiri sloga – rubajie.

1920. – U Poljskoj se rodio papa Ivan Pavao II (1920.- 2005.) pod građanskim imenom Karol Josef Wojtyla. Njegova karizma, promoviranje mira, međureligijskog dijaloga, te prava svakog naroda na svoju državu i neovisnost svrstale su ga među najuticajnije ljude 20. stoljeća.

1954.Europska konvencija o ljudskim pravima stupa na snagu.

1992. – Prema UN-ovom izvještaju sa prostora bivše Jugoslvije izbjeglo je 1,3 milijuna ljudi, što je najveća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

1992. – Turkmenistan je postao prva novonastala država Centralne Azije koja je ratificirala ustav.

- Od 1977. godine na današnji dan u svijetu se obilježava Međunarodni dan muzeja. Svake godine Međunarodno vijeće muzeja određuje posebnu temu za ovaj dan. Ove godine obilježavanje će biti pod motom: ¨Muzeji u svijetu koji se mijenja – novi izazovi, nove inspiracije¨.
XS
SM
MD
LG