Dostupni linkovi

23. novembar: Ševarnadze, Litvenko, ...


Bivši ruski špijun Aleksandar Litvinenko, London, 2004.
23. novembar (studeni) je tri stotine dvadeset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 38 dana.

1971. - Kina postaje stalnom članicom Savjeta bezbjednosti UN-a.

1980. - Jug Italije pogodila je serija razornih zemljotresa. Život je izgubilo preko 4000 ljudi, a napravljena je i velika materijalna šteta.

1983. - Neuspješni razgovori o ograničenju naoružanja u Ženevi. Sovjetski Savez napušta skup zbog toga što su SAD razmještale krstareće raketa u Europi.

1989. - Na centralnom trgu u Pragu okupilo se oko 300.000 ljudi zahtijevajući sprovođenje demokratskih reformi u Čehoslovačkoj.

2003. - Gruzijski predsjednik Eduard Ševarnadze pod pritiskom opozicionih protesta i demonstranata, podnosi ostavku. U beznasilnoj ‘‘Revoluciji ruža’’ Ševarnadze je optužen ze falsifikovanje izbornih rezultata, nasljeđuje ga prvi čovjek gruzijskog Nacionalnog pokreta, Mihail Saakašvili.

2006. - U Londonu je umro Aleksandar Litvinenko (1962.- 2006.) špijun, član ruske tajne službe, disident i bivši pripadnik KGB-a. Otrovan je radioaktivnim polonijumom, a njegova smrt prouzrokovala je zaoštrenje odnosa između Velike Britanije i Rusije. Britanci protjeruju 4 ruska diplomata 2007. godine, a Rusija vraća istom mjerom.

2011. – Za vrijeme Arapskog proljeća, jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh potpisuje document o prenosu ovlasti na potpredsjednika, u zamjenu za pravni imunitet.
XS
SM
MD
LG