Dostupni linkovi

26. april: Meša Selimović, Černobil, Sirija, ...


Meša Selimović na otvaranju srednje škole u Tuzli.
26. april (travanj) je stotinu šesnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 249 dana.

1910. – Rodio se u Tuzli Mehmed Meša Selimović (1910.- 1982.) jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca.

1933. - U Pruskoj se osniva tajna policija nacističke Njemačke - ¨Gestapo¨. Na Ninberškom procesu, suđenju koje su Saveznici organizirali nacistima nakon Drugog svjetskog rata, Gestapo je proglašen za zločinačku organizaciju.

1945. – Održano je u Sarajevu treće, ujedno i posljednje, zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine).

1986. – Dolazi do eksplozije u četvrtom bloku nuklearke u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivne čestice brzo su se širile nad skoro cijelom Europom, a bila je to nejveća nuklearna katastrofa uopće. Nuklearna elektrana u Černobilu zatvorena je 15. decembra 2000.

1992. – Moskovljani proslavljaju prvi ruski pravoslavni Uskrs nakon 74 godine.

1994. – Izbori organizirani u Južnoj Africi, na kojima učestviju i crnci i bijelci, zapravo predstavljaju kraj aparthejda.

2005. – Sirija, pod pritiskom međunarodne zajednice, povlači i posljednje vojnike iz libanonskog garnizona. Time je završena skoro tridesetogodišnja sirijska dominacija u Libanonu.
XS
SM
MD
LG