Dostupni linkovi

21. novembar: Daytonski mirovni sporazum, NATO, ...


Potpisivanje Daytonskog sporazuma, 21. novembar 1995.
21. novembar (studeni) je tri stotine dvadeset peti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 40 dana.

1789. – Sjeverna Carolina postaje dvanaesta država Sjedinjenih Američkih Država.

1962. – Kineskim proglašenjem prekida vatre završen je Kinesko-indijski rat. Počeo je 10. oktobra 1962. a njegov povod bio je spor Indije i Kine oko granice na Himalajima, južnom Tibetu.

1995. – Nakon višednevnih pregovora lideri Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, parafirali su Daytonski mirovni sporazum u američkoj vojnoj bazi Right-Paterson. Njime se BiH dijeli na dva entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a rat u zemlji je okončan.

2002. – Na svom samitu u Pragu NATO poziva sedam država srednje i istočne Europe da se pridruže kao zemlje članice ovog saveza (Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju).

2004. – Preliminarni rezultati ukrajinskih predsjedničkih izbora proglašavaju pobjedu premijera Viktora Janukoviča. Opozicija je osporila rezultate, smatrajući ih izbornom prevarom, slijede događaji poznati pod nazivom Narančasta revolucija.
XS
SM
MD
LG