Dostupni linkovi

19. juni: Aung San Suu Kyi, Salman Rushdie, ...


Aung San Suu Kyi, burmanska političarka i aktivistica za ljudska prava
19. juni (lipanj) je stotinu sedamdeseti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 195 dana.

1945. – U Yangonu se rodila burmanska političarka i aktivistica za ljudska prava, Aung San Suu Kyi. Više od dvadeset godina provodi u kućnom pritvoru, 1990. dobija nagradu Saharov za slobodu govora, a 1991. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir za nenasilnu borbu za razvoj demokracije i ljudskih prava.

1947. – U Mumbaiu se rodio Salman Rushdie angloindijski romanopisac i esejist, jedan od značajnijih autora dvadesetog stoljeća. Romanom ¨Djeca ponoći¨ stiče svjetsku popularnost, a djela su mu prevođena na preko 40 jezika.

1995. – Čečenski pobunjenici puštaju na slobodu, nakon šest dana, oko 1500 taoca na jugu Rusije u gradu Budjenovsk.

2003. – Turski parlament usvaja nove zakone kojim se poboljšavaju ljudska prava zemlji, što je doprinjelo približavanju Turske Europskoj Uniji.

2008. – Vrhovni sud Srbije osudio je Radomira Markovića, šefa državne bezbjednosti u vrijeme Slobodana Miloševića, na 40 godina zatvora zbog organiziranja atentata na opozicionog lidera Vuka Draškovića.

2009. – Reporter New York Times-a, David S. Rohde, uspio je pobjeći otmičarima u Pakistanu, nakon sedam mjeseci provedenih u zatočeništvu.
XS
SM
MD
LG