Dostupni linkovi

19. juni: San Suu Kyi, Rushdie, Rohde, ...


Aung San Suu Kyi, Yangon, 04. januar 1997.

19. juni (lipanj) je stotinu sedamdeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 195 dana.

1945. – U Yangonu se rodila burmanska političarka i aktivistica za ljudska prava, Aung San Suu Kyi. Više od dvadeset godina provodi u kućnom pritvoru, 1990. dobija nagradu Saharov za slobodu govora, a 1991. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir za nenasilnu borbu za razvoj demokracije i ljudskih prava.

1947. – U Mumbaiu se rodio Salman Rushdie angloindijski romanopisac i esejist, jedan od značajnijih autora dvadesetog stoljeća. Romanom ¨Djeca ponoći¨ stiče svjetsku popularnost, a djela su mu prevođena na preko 40 jezika.

1995. – Čečenski pobunjenici puštaju na slobodu, nakon šest dana, oko 1500 taoca na jugu Rusije u gradu Budjenovsk.

2003. – Turski parlament usvaja nove zakone kojim se poboljšavaju ljudska prava zemlji, što je doprinjelo približavanju Turske Europskoj Uniji.

2008. – Vrhovni sud Srbije osudio je Radomira Markovića, šefa državne bezbjednosti u vrijeme Slobodana Miloševića, na 40 godina zatvora zbog organiziranja atentata na opozicionog lidera Vuka Draškovića.

2009. – Reporter New York Times-a, David S. Rohde, uspio je pobjeći otmičarima u Pakistanu, nakon sedam mjeseci provedenih u zatočeništvu.


XS
SM
MD
LG