Dostupni linkovi

9. novembar: Berlinski zid, Stari most, ...


Mostar, Stari most, fotografije snimljene 1993. i 2013.
Mostar, Stari most, fotografije snimljene 1993. i 2013.
9. novembar (studeni) je tri stotine trinaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 52 dana.

1970. – Umro je francuski general, vojskovođa i državnik Charles de Gaulle (1890.- 1970.). Bio je na čelu ¨Slobodne Francuske¨ za vrijeme Drugog svjetskog rata, vodio je francusku privremenu vladu, a njegova politika i smjernice imali su veliki uticaj na kasniji politički razvoj države.

1938. – U nacističkoj Njemačkoj počinje sistemski progon Jevreja, događaj poznat pod nazivom Kristalna noć (Kristallnacht). Bio je to početak Holokausta, gdje je stradalo šest milijuna nedužnih muškaraca, žena i djece. U znak sjećanja na njih današnji dan se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

1989. – Ukida se zabrana prelaska iz istočnog u zapadni Berlin, tisuće građana okupilo se i počelo sa rušenjem Berlinskog zida. Zid je sagrađen 1961. sa ciljem da onemogući prelaz iz Istočne u Zapadnu Njemačku, a bio je simbol Hladnog rata.

1993. – Nakon višednevnog granatiranja Mostara od strane HVO srušen je Stari most. Sagradio ga je turski graditelj Hajrudin, između 1557.-1566. godine, a nakon obnove 2004. Stari most je uvršten na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

- Danas se obilježava Međunarodni dan izumitelja, ustanovljen na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljke Hedy Lamarr.
XS
SM
MD
LG