Dostupni linkovi

10. decembar: Nobel, Sanader, ...


Alfred Nobel (1833. – 1896.)
Alfred Nobel (1833. – 1896.)
10.decembar (prosinac) je tri stotine četrdeset četvrti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostao je još 21 dan.

1896. - Umro je Alfred Nobel, švedski kemičar, izumitelj, u 63. godini života u San Remu, u Italiji. Četiri godine nakon njegove smrti utemeljena je prestižna Nobelova nagrada.

1948. – Generalna skupština UN u Parizu usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Prvi članak glasi: "Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima." U svijetu se na današnji dan obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

1991. - Armensko stanovništvo Nagorno-Karabaha na referendumu se, velikom većinom, izjašnjava za neovisnost od Azerbejdžana. Azerbejdžanske manjine su bojkotirale referendum.

2003. – Tribunal u Hagu osudio je bivšeg oficira Republike Srpske, Dragana Obrenovića, na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Srebrenici. Obrenović je priznao krivicu.

2010. – Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, uhapšen je u austrijskom gradu Salzburgu zbog umiješanosti u korupcijske afere i zloupotrebe položaja.
XS
SM
MD
LG