Dostupni linkovi

4. juni: Casanova, Obama, ...


Američki predsjednik Barack Obama u Egiptu, 2009.
Američki predsjednik Barack Obama u Egiptu, 2009.

4. juni (lipanj) je stotinu pedeset peti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 210 dana.

1798. – Umro je Giakomo Casanova (1725.- 1798.) talijanski avanturist, svećenik, vojnik i pisac koji se često nalazio u vrtlogu skandala vezanih za žene.

1989. – Studentski protesti na trgu Tiananmen, u Pekingu završili su krvavim obračunom kineske vojske sa demonstrantima. Bio je to veliki udarac kineskim komunističkim snagama, jer je u višednevnim protestima učestvovalo čak milijun ljudi, a studenti su zahtijevali demokratizaciju zemlje. Prema podacima Crvenog križa i studentskih organizacija, ubijeno je 2000 do 3000 ljudi, dok je njih čak 10.000 bilo ozlijeđeno.

1988. – Devedeset jedna osoba je poginula kada se vlak pun eksploziva raznio u Arzamasu, istočno od Moskve.

1989. – Nakon skoro 50 godina komunisti u Poljskoj gube vlast. Na višestranačkim izborima opoziciona koalicija i sindikalni pokret ¨Solidarnost¨ nadmoćno su pobijedili komuniste i preuzeli vlast u zemlji.

1993.Savjet bezbjednosti UN-a odobrio slanje naoružanih trupa u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaštitile ¨zone bezbjednosti¨ (Sarajevo, Srebrenica, Tuzla, Goražde, Bihać i Žepa). Dobili su dozvolu za korištenje oružja po potrebi, a odobreno je i dejstvo NATO avijacije.

2005. – Opozicija u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, organizira velike proteste na kojima učestvuje preko 10.000 ljudi, zahtijevajući raspisivanje slobodnih izbora.

2009. – Američki predsjednik Barack Obama održao je govor na Univerzitetu u Kairu kojim je najavio novi početak odnosa između SAD-a i islamskih zajednica širom svijeta. Istakao je da ¨neslaganje i nepovjerenje mora nestati¨ te je pozvao na mir i prijateljstvo.

XS
SM
MD
LG