Dostupni linkovi

Slovenija: Građani na referendumu odbili izmjene Zakona o vodama


Labud u jezeru Bled, 26. august 2011.

Većina građana na referendumu u Sloveniji odbila je izmjene zakona koje je predložila vlada, a za koje ekolozi kažu da otvaraju put građevinskim projektima uz more, jezera i rijeke koji bi bili prijetnja okolišu.

Pravno obavezujuće nacionalno glasanje u državi u kojoj živi dva miliona građana nametnuli su ekolozi nakon što je parlament u martu odobrio amandmane na slovenački Zakon o vodama.

Otprilike 86,6% glasača glasalo je protiv amandmana koje je usvojila vlada, objavila je državna izborna komisija na njihovoj internet stranici na osnovu 99,9% prebrojanih glasova. Izlaznost je bila 46%.

Andraž Zork, analitičar, rekao je slovenačkoj agenciji STA da je odbijanje izmjena zakona o vodnim resursima "stvar nepovjerenja naroda u vladu".

Konzervativna vlada premijera Janeza Janše rekla je da se amandmanima nastoji osigurati više sredstava za zaštitu jezera i rijeka, ojačati obrana od poplava i pooštriti građevinski propisi.

Grupe civilnog društva koje su formirale "Pokret za vodu za piće" i prikupile više od 50.000 potpisa kako bi referendum bio raspisan, kažu da bi zakonske promjene zapravo olabavile pravila o gradnji u obalnim područjima i područjima uz jezero.

Strahovali su da će se izgraditi restorani, turistički smještaj, trgovine i parkirališta koji će ograničiti javni pristup jezerima, rijekama i moru, povećati rizik od zagađenja vode i ugroziti kvalitet vode za piće.

Slovenija je 2016. godine izmijenila svoj ustav kako bi pristup vodi postao temeljno pravo svih građana, a komercijalizacija bila zaustavljena.

Opozicija traži Janšino odstupanje nakon poraza na referendumu

Opozicija u Sloveniji smatra da je referendum odraz velikog nepovjerenja javnosti prema vladi koja bi zbog toga morala dati ostavku.

Predsjednica opozicionih Socijaldemokrata (SD) Tanja Fajon kaže da je poraz vlade na referendumu znak da birači žele promjene.

"Nepovjerenje u ovu vladu je izuzetno, premijer (Janez) Janša bi trebao dati ostavku, a ako ne onda bi opozicija mogla tražiti glasanje o povjerenju vladi predloživši svog kandidata za novog premijera", kazala je Fajon.

Predsjednik stranke Ljevica Luka Mesec mišljenja je da je rezultat referenduma znak da se "Slovenija politički budi", te želi da se što prije organizuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Reakcije Janše i Pahora

Premijer Janša već je u nedjelju na svom Twitteru napisao da zbog rezultata neće biti nikakve "drame" jer gubitak na referendumu ni u ranijim slučajevima nikada nije doveo do pada vlade. Kritikovao je birače koji su skloni vladi, a ostali su doma i nisu izašli na referendum.

Predsjednik države Borut Pahor potvrdio je da je i sam na referendumu glasao protiv kontroverznog zakona, ali da to nije bio "ni glas za vladu niti protiv" vlade, te da mu je žao što rasprava o tom zakonu prije njegova donošenja nije bila sveobuhvatnija, inkluzivnija i stručna kako bi javnost bolje razumjela o čemu se zapravo radi.

Izvor: Reuters, Fena

XS
SM
MD
LG