Dostupni linkovi

Ledeni izazov: Samo se opozicija polila vodom, vladajući ne žele


Nikola Peković
Nikola Peković

Globalna akcija nazvana "Ledeni izazov" se proširila i na Crnu Goru. Iako je cilj javnog polivanja ledenom vodom, prije svega, humanitarnog karaktera, na domaćem terenu, čini se, pored problema sa shvatanjem suštine ove akcije, postoje i administrativne prepreke.

Ledeni izazov ili Ice Bucket Challenge je akcija čiji je cilj skretanje pažnje na tešku neurološku bolest - ALS, odnosno, prikupljanje novca za istraživanja.

Amiotrofična lateralna skleroza je teška neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. U početku oboljeli od ALS-a mogu primetiti slabost u mišićima, trzanje ili grčenje, a potom bolest progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje i na kraju disanje. Mnogi bolesnici provedu poslednje dane života potpuno paralizovani, dok im mozak i dalje funkcioniše.

U akciji ledeni izazov uglavnom učestvuju javne ličnosti koje se poliju ledenom vodom čime stiču pravo da izazovu druge tri javne ličnosti koje u roku od 24 sata treba da odgovore ili odbiju izazov. Sve, naravno, treba da bude propraćeno novčanim uplatama za istraživanje ove teške bolesti za koju lek još ne postoji.

Ledeni izazov u Crnoj Gori su među prvima prihvatili rukometašica Katarina Bulatović, fudbaler Stefan Savić, košarkaš Nikola Peković.

(VIDEO: Ledeni izazov, Nikola Peković)

Međutim, akcija je značajniju medijsku pažnju dobila tek pošto je pjevač Danijel Alibabić, nakon polivanja, prozvao političara Nebojšu Medojevića koji je tom prilikom rekao da lekari i pacijenti Neurološke klinike žive i rade u neljudskim uslovima:

"Koristim ovu akciju da pozovem ministra zdravlja Miodraga Radunovića da počnemo izgradnju novog neurološkog odjeljenja. Zgrada košta pet miliona eura. Mislim da je Vlada toliko dala za garancije za režimski list Pobjeda, pa smatram da je bolje da se ulaže u zdravlje nego u promovisanje bolesti.

(VIDEO: Ledeni izazov, Nebojša Medojević)

Iako javno prozvan, crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović nije odgovorio na izazov, kao i njegov kolega, ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković, a pjevač narodne muzike Boban Rajović je izazov uputio i ka samom državnom vrhu:

"Pozivam Dejana Savićevića, Stevana Jovetića i Mila Đukanovića. Donirajte novac!"

Cirkus za samoreklamerstvo?

Poput svojih kolega iz Vlade, ni premijer Milo Đukanović se nije odazvao, ali jesu političari koji nijesu u vlasti. Među njima je i opozicionar Dritan Abazović koji je na Ice Bucket Challenge pozvao ambasadorku SAD Sue K. Brown.

Ambasada SAD u Podgorici nas je, kratkim pisanim saopštenjem, obavijestila da ambasadorka Braun pozdravlja akciju prikupljanja sredstava i podizanja svijesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, ali da ne može da učestvuje u ledenom izazovu zbog čvrstih pravila propisanih od strane State Departmenta koja onemogućavaju korišćenje javnih pozicija za privatnu dobit, bez obzira na to koliko je dragocjen povod takvih incijativa.

Međutim, na poziv opozicionara Nebojše Medojevića, reagovao je biznismen i predsjednik Foruma 2010 Žarko Rakčević, koji je obećao da će donirati 3.000 eura - pola će otići za borbu protiv ALS-a, a druga polovina za pomoć Dječjem domu „Mladost” u Bijeloj.

Rakčevićeva donacija je među rijetkima, ali osim prilično olakog shvatanja suštine akcije, postoji i običan administrativni problem koji onemogućava prikupljanje donacija.

"U Crnoj Gori ne postoji poseban žiro račun za uplatu donacija, pa bi željeli da poručimo da bi bilo dobro da se zna - na koji način možemo dati svoj doprinos istraživanju i pronalaženju lijeka za ovo teško neurološko oboljenje", kaže Marina Medojević iz Banke hrane.

Pored administrativno-tehničkih problema, čini se, postoji i ozbiljan kulturološko-sociološki problem. Značajan dio javnosti smatra da se jedna ozbiljna akcija sa plemenitim ciljem pretvorila u cirkus za samoreklamerstvo.

"Ideja filantropije je kod nas pervertirala. Mi živimo u društvu koje je 40 godina u socijalizmu živjelo bez filantropije ubijedjeni da je država taj veliki filantrop. Sada živimo u vremenu, kada se sve što je nekada dato kao zadužbina - otima. U Budvi se neki čude - kako je neko mogao staviti zadužbinu Luketića mladim ljudima, a ne opštini koja će to prodati. Dakle, u takvim okolnostima, ta filantropska akcija postaje simulacija", ocjenjuje profesorica književnosti, Božena Jelušić.

Božena Jelušić smatra da domaći akteri ledenog izazova previdjaju još jedan veoma važan aspekt cijele akcije.

"Onog trenutka kada su prozvani Obama i Putin, to je dobilo značaj političke poruke. A, kakve su kod nas političke poruke. One su mahom sitan dnevnopolitički ćar. I, dok je u svijetu filantropija statusni simbol, kod nas postoje statusni samo simboli bez filantropije. I ova akcija to dosta dobro pokazuje. Ja sam se pitala - što bi se desilo da je nekome palo na pamet da mene izazove, pa sam zaključila da bih pozvala predstavnike odredjenih institucija, ali pod uslovom da mi prethodno dokažu uplatu na donatorski račun. Da se ne igramo, nego da stvarno doniramo u odredjene svrhe koje jesu plemenite. To je zapadni način. Kod nas je pomalo nategnut, kao i uvijek, više prazan nego sadržajan", konstatuje profesorica Jelušić.

XS
SM
MD
LG