Dostupni linkovi

Vlada smanjuje vozni park, NGO i opozicija skeptični


Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore je u četvrtak odlučila da skoro prepolovi državni vozni park. Od 4.000, koliko ukupno ima vozila u vlasništvu države, prodaće se više od 1.500.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je nakon sjednice Vlade u četvrtak, objavivši odluku, rekao da će ubuduće pomoćnici ministara koji su do sada imali službena vozila na raspolaganju ostati bez njih, a da će novac od prodaje viška državnih automobila ići u državni budžet.

"Efekti mjera racionalizacije izraženi u brojkama su slijedeći: smanjenje broja vozila za 1.559 ili oko 39 posto. Ukupan broj vozila stavljenih na raspolaganje iznosi je 469, ukupan broj vozila koja će biti stavljena na raspolaganje Upravi za imovinu u narednom periodu u okviru dodatnih mjera racionalizacije 115. Ministarstvo odbrane je pripremilo informaciju o oglašavanju suvišnih vozila i njihovu prodaju u ukupnom broju od 975 vozila", kaže Konjević.

Iako je već godinama trpjela kritike zbog predimenzioniranog voznog parka i brojnih zloupotreba državnih automobila koje su njihovi korisnici obilato koristili i u privatne svrhe, Vlada je tek sada odlučila da smanji broj državnih automobila.

U opoziciji koja je generalno za racionalizaciju potrošnje državnog novca ipak postoji određena sumnja.

"Broj vozila je vlada znala i mnogo ranije. To nije od juče a sve se sada to dešava pred predsjedničke izbore. Da li je to sada neki marketinški trik da se sada smanjuje broj vozila? Cifra od 5,5 miliona eura za održavanje vozila državnog parka to bi i ekonomski jače zemlje teže podnijele a kamoli Crna Gora. To smanjenje za 1.500 vozila za mene je to neki marketinški trik", kaže funkcioner Demokratskog fronta, Strahinja Bulajić.

Brojni su primjeri zloupotrebe državnih automobila, a NVO Građanska alijansa je bila najupornija u dokumentovanju ove pojave, pa su objavljene brojne fotografije državnih automobila koje su njihovi korisnici upotrebljavali za odlazak u kafanu, na plažu ili svadbu.

Vlada je dugo odolijevala pritisku i bez obzira na veliko nezadovoljstvo dijela građana tek sada riješila da smanji troškove koji su samo za prošlu godinu na ime održavanja voznog parka iznosili 5,5 miliona eura.

Koordinator Građanske alijanse Milan Radović pozdravlja vladinu odluku.

"Mi sada zaista očekujemo da se drastično smanji broj automobila, odnosno rasipanje novca građana Crne Gore. Ono što takođe očekujemo jeste da od sada svaki uočeni prestup od strane državnih službenika bude strogo sankcionisan", navodi Radović.

Milan Radović iz Građanske alijanse kaže da će ova NVO pratiti i proces rasprodaje dijela vladinog voznog parka jer, po ocjeni Alijanse, ne bi smjelo da dođe do zloupotreba, odnosno da privilegovani pojedinci iskoriste priliku da do automobila dodju po povlašćenim uslovima.

"Mi smo već ranije osudili kada je Vlada donosila odluke da određeni broj automobila proda službenicima koji su ih do tada koristili jer smo prosto smatrali da državni službenici koji su rasipali novac građana Crne Gore nijesu zaslužili da dobiju te automobile po povlašćenim cijenama", dodaje Radović.

Nepovjerenje i u opoziciji.

"Kada je nešto prošlo a nije bilo zloupotrebljeno? Zašto bi sada bilo drugačije ? Zašto bi nešto sada bilo transparentno, zašto i dalje ne bi bilo zloupotrebe? Neću da sumnjam ali samo postavljam dilemu - kada je to bilo da je sve prošlo u redu?", zaključuje Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG