Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: BiH na ljeto bez viza


Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko vjeruje da će BiH dobiti bezvizni režim u julu. On je istakao da je siguran da EU ne diskriminiše određene etničke grupe na Balkanu, nego da je nedobijanje bezviznog režima stvar tehničke prirode.

Valentin Incko je za njemački radio "Dojčlandfunk" izjavio da građani BiH zaslužuju isto što i građani Srbije i Crne Gore. On je dodao da BiH nije dobila vizni režim jer je prekasno počela da ispunjava 174 uslova koji su za to potrebni, prenosi agencija Srna.

Incko je naveo da su reforma ustava i strukture vlasti jedan od zadataka koji stoji pred političarima u BiH.

"Reformom sistema vlasti moguće je ostvariti velike uštede, a da građani BiH to ne osjete kao neki gubitak", rekao je visoki predstavnik.

Incko je potvrdio da će broj stranih sudija u BiH polako opadati i založio se za produženje mandata vojnicima u mirovnoj misiji.

Mogućnost da sredinom ove godine budu ukinute vize za BiH nije došla iznenada. Takvih najava bilo je i ranije, a izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon zatražila je sredinom oktobra da se za građane Bosne i Hercegovine i Albanije ukinu vize za ulazak u Evropsku uniju čim njihove zemlje ispune tražene uslove.
XS
SM
MD
LG