Dostupni linkovi

Smanjena kazna Ivanoviću po tužbi Mila Đukanovića


Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici preinačio je presudu Osnovnog suda direktoru „Vijesti“ Željku Ivanoviću i izdavaču lista „Dejli pres-u“, po tužbi premijera Mila Đukanovića, dosudivši mu obeštećenje od deset hiljada EUR.

Đukanović je prije dvije godine podnio tužbu nakon što ga je direktor Vijesti optužio da stoji iza fizičkog napada na njega, koji se desio 1. septembra 2007. godine, na desetogodišnjicu izlaženja lista.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Nenad Otašević, u maju prošle godine, dosudio je Đukanoviću obeštećenje od 20.000 EUR, a u tužbi je zatražen milion EUR.

Vijesti pišu da će postupak po protivoptužbi Ivanovića, koji je zatražio da mu Đukanović isplati jedan EUR zbog uvreda koje je na njegov račun iznio, biti ponovljen jer sudija Otašević, smatraju u Višem sudu, nije dao jasne razloge prilikom odbijanja tužbenog zahtjeva.

U obrazloženju dijela presude koji se odnosi na obeštećenje Đukanovića, i koji je presudom Višeg suda postao pravosnažan, kaže se da je sudija Otašević pravilno utvrdio činjenično stanje, ali da je obeštećenje od 20 hiljada EUR previsoko odmjereno.

Tužilac će biti pshihički stabilniji

„Pri tom je sud ocijenio značaj povrijeđenog dobra, cilj kome služi ova naknada, činjenicu da je Đukanović javna ličnost – političar nja najodgovornijim dužnostima u Crnoj Gori, praksu crnogorskih sudova, i presude Evropskog suda u Strazburu i Evropske konvencije o ljudskim pravima koju je država ratifikovala“, navodi se u presudi.

Dodaje se da je sud posebno cijenio i mišljenje Evropskog suda da su političari kao javne ličnosti dužni da trpe veći stepen kritike u odnosu na druge građane, ali je našao da su navedene izjave i tekstovi takve sadržine da se njihov uvredljiv sadržaj ne može osporiti i da prelaze okvire prava na slobodu izražavanja.

„Sud je mišljenja da će dosuđenim iznosom biti uspostavljena poljuljana poljuljana psihička ravnoteža tužioca, što je smisao i cilj ove naknade zbog povrede časti i ugleda i dostojanstva, kao prava ličnosti“, navodi se u presudi.

Iz tog razloga, dodaje se, sud je žalbu Đukanovića odbio kao neosnovanu u dijelu tražene visine štete od milion eura.
XS
SM
MD
LG