Dostupni linkovi

Vijeće za provedbu mira: RS krši Dayton


Sjedište OHR-a u Sarajevu
Ambasadori zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH, nakon sastanka u petak Sarajevu upozili su vlasti RS da se Vlada i Narodna skupština tog entiteta odbijanjem odluka visokog predstavnika krše Dejtonski mirovni sporazum. Oni su podsjetili kako je visoki predstavnik i dalje najviši autoritet za njegovo tumačenje.

Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Španije kao predsjedavajuće EU, Delegacije EU i Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije, ali ne i Rusije.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je u subotu da ne podržava stav ostalih ambasadora Vijeća za provedbu mira, jer se njom, kako je kazao 'vrši pritisak na jedan entitet.

Harčenko je kazao da njegova zemlja, kao članica Vijeća, neće prihvatiti bonska ovlaštenja visokog predstavnika jer "ona ne pomažu rješavanju problema i ne mogu biti jer samo stvaraju krize".

Ambasadori zemalja članica Vijeća za provedbu mira, osim Rusije, saopštili su kako vlasti RS krše Daytonski sporazum odbijanjem da provedu zakone Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik, kao i prijedlogom za održavanje referenduma čime se osporava Daytonski mirovni sporazum.

Visoki predstavnik, navodi se u saopštenju, jasno je stavio do znanja da se stavovima Vlade RS od 14. decembra 2009. godine i zaključcima Narodne skupštine RS od 28. decembra 2009. godine krši Daytonski mirovni sporazum.

Vijeće za provedbu mira naglasilo je kako "snažno podržava mjere i odluke visokog predstavnika, kao i njegovu mogućnost da upotrijebi svoje ovlasti kako bi osigurao puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma".

RS NE MOŽE BITI TUMAČ SPORAZUMA


Ovlaštenje visokog predstavnika da donosi obavezujuće odluke, navodi se u saopštenju, direktno proizilazi iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koje je podržalo Vijeće za provedbu mira i ponovno potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a u nekoliko rezolucija.

Vlada Republike Srpske mora poštovati Daytonski mirovni sporazum u cjelosti i ne smije osporavati mjere poduzete na osnovu Daytonskog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, i mora ispoštovati preostale odluke donesene na osnovu ovih ovlasti, navodi se u saopštenju.

Vijeće za provedbu mira upozorilo je vlasti RS da njihova vlastita tumačenja Mirovnog sporazuma ne mogu biti zamjena za tumačenja visokog predstavnika, jer je prema Daytonskom mirovnom sporazumu visoki predstavnik konačni autoritet u regionu za tumačenje civilne provedbe Mirovnog ugovora.

U junu 2009. godine, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je vlasti i lidere političkih stranaka da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantira Općim okvirnim sporazumom za mir (GFAP). Svako osporavanje osnovnih elemenata Općeg okvirnog sporazuma za mir smatra se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH.', kaže se u saopćenju OHR-a.

Pogledajte komentare (25)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG