Dostupni linkovi

Vektri Montenegro prijeti stečaj


Poslovna zgrada "Vektra" - ilustracija
Poslovna zgrada "Vektra" - ilustracija
Kompanija Vektra Montenegro čiji je vlasnik Dragan Brković kome se, u domaćoj javnosti, pripisuje mjesto u samom vrhu crnogorske top liste bogataša, ali i veliko prijateljstvo i bliskost sa liderom vladajuće DPS i bivšim premijerom Milom Đukaknovićem, možda odlazi pod stečaj. Procedura je pokrenuta ali - da li će Brkovićeva imperija i definitivno pasti na koljena, biće poznato u narednih mjesec dana.

Podgorički Privredni sud je donio rješenje o pokretanju stečajnog postupka u komapniji Vektra Montenegro, glavnoj Brkovićevoj kompaniji. Iz Suda je najavljeno da će rješenje o otvaranju stečajnog postupka strankama biti dostupno 27. februara.

Iako je to za svega pet dana, u Vektri kažu da je to mnogo vremena. U međuvremenu, negiraju medijske interpretacije informacija dobijenih u Privrednom sudu da je Vektra Montenegro otišla pod stečaj.

Tačno je - kaže član Vektrinog menadžmenta Milić Popović - da je pokrenut stečajni postupak, ali ne i da je stečaj uveden.

"Tačno je da imamo pritisak OTP kod Privrednog suda u Podgorici i pokrenute procesne radnje sa jedne strane i sa druge strane. U nekoliko navrata smo obavijestili javnost da smo pokrenuli sudske sporove protivi OTP zbog nepoštovanja ugovora o finansiranju i da intenzivno vodimo pregovore sa OTP o vraćanju cjelokupnog duga toj banci. U ovom trenutku mogu pouzdano da saopštim da smo mi pri kraju tih pregovora, po sporazumnom rješenju i pri kraju dogovora o povlačenju međusobnih sudskih tužbi i sporazumnom rješenju tog problema", kazao je Popović.

Brković i Đukanović

Stečajni postupak u kompaniji Vektra Montenegro, pokrenut je na zahtjev OTP i Crnogorske komercijalne banke zbog potraživanja od skoro 21 miliona eura, a iz suda je najavljeno da će rješenje o otvaranju stečajnog postupka biti dostupno strankama 27. februara, dok su za 27. mart su zakazana ročišta za uvođenje stečaja i u Vektrine kćerke kompanije: Vektra Boka, Horizon Logistics, Vektra aviation i
Dragan Brković
Dragan Brković
Vektra investments, pa će se nakon toga znati i konačna sudbina ovih firmi.

Cio slučaj je privukao značajnu pažnju ukupne javnosti koja vlasnika Vektre Dragana Brkovića smatra jednim od najbogatijih ljudi u Crnoj Gori, a kome je poslovni uzlet omogućio veoma blizak odnos i prijateljstvo sa liderom vladajuće DPS Milom Đukanovićem.

Tome u prilog ide i podatak da se početak Brkovićevog značajnijeg bavljenja privatnim biznisom i Đukanovićev dolazak na vlast vremenski poklapaju, kao i dinamika razvoja njihovih karijera i uvećanje bogatstva, pa su njihovi kritičari u javnim nastupima prozivali Brkovića da je od sitnog zanatlije, zahvaljujući privilegijama koje mu je obezbijedio Đukanović, postao multimilioner.

On sam, međutim, tvrdi da je "bilo potrebno mnogo truda i odricanja da bi postigao ono što ima, te da je za njegov uspjeh prevashodno bila zaslužna - snažna vizija".

U biografiji, koju je objavio na web sajtu Univerziteta Donja Gorica, čiji je suvlasnik opet Milo Đukanović, i gdje je kao gost, prije dvije godine, održao predavanje, navodi se da kompanija Vektra upošljava preko hiljadu radnika u sektorima industrije, turizma, drvoprerade i avio-transporta. Između ostalog, ističe se da je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, ali i da je obavljao i dužnost ekonomskog savjetnika Predsjednika Savjeta ministara Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

U Crnoj Gori Brković nije imao državnu funkciju, ali se špekulisalo da je država bila žirant za kredite njegovih preduzeća.

Herceg Novi ogorčen na kompaniju

Na pitanje - da li je država Crna Gora garantovala za neke Vektrine kredite i kolika su potraživanja države od kompanija iz ovog sistema, odgovara ministar finansija Milorad Katnić.

"Iako se više puta špekulisalo u medijima Ministarstvo finansija Crne Gore nije dalo garancije toj kompaniji", kazao je Katnić.

Iskustvo Dragana Brkovića - navodi se na UDG-evoj web strani upriličenoj prilikom njegovog gostovanja kao predavača - do sada je pokazalo da su za uspjeh neophodna tri elementa: umijeće upravljanja troškovima, produktivnost i mogućnost predviđanja uz neophodnu vizionarsku crtu. Ove elemente iz teorije menadžmenta sada bi trebalo u potpunosti primjeniti da bi se izbjegla propast grupacije Vektra koje se ne bi ticala samo njenih vlasnika.

U Herceg Novom, gdje posluje Vektra Boka, situaciju sa mogućim stečajem doživljavaju veoma dramatično, a čini se da nezadovoljstvo poslovnom politikom ove kompanije postoji od ranije.

"Građani i grad su ogorčeni na Vektru zato što je dva hotela raspremila. Mogli su oni da funkcionišu na način kako je to bilo do prije tri godine. Dakle, prije tri godine hotel Tamaris i Igalo su bili u funkciji, a oni su ih raspremili i jednostavno su izgubili ponudu u tom dijelu, jer su kapaciteti tih hotela smanjeni. Međutim, ostao je hotel Plaža koji kako tako funkcioniše. Zatvaranje eventualno i tog hotela bi bilo katastrofalno i značilo bi praktično da nemamo više hotel u centru grada koji može da primi goste i pruži uslugu, a i 150 radnika bi pošli na Biro rada", kazao je gradonačelnik Herceg Novog, Dejan Mandić.

Mogućnost uvođenja stačaja u Vektru javnosti je zanimljiv i zato što bi, ukoliko do toga dođe, to bilo prvo javno posrnuće jednog crnogorskog tajkuna. Međutim, Brković, u poslovnim nedaćama sigurno nije usamljen jer je nedavno, Miodrag Daka Davidović i sam jedan od domaćih tajkuna, rekao da su ti "domaći tajkuni" bankama više dužni nego što vrijedi sva njihova imovina.

Treba međutim znati da, ukoliko nije položena kao bankarski kolateral za kredit, njihova lična imovina nije u opasnosti jer se preduzeća, kao i u slučaju Vektre, uglavnom osnivaju kao društva sa ograničenom odgovornošću, što znači da je lična imovina njihovih vlasnika nedodirljiva.
XS
SM
MD
LG