Dostupni linkovi

Vašington post: Kosovo - smernica za SAD u Siriji


Ilustracija
Prošlo je 14 godina otkako su Sjedinjene američke države, prkoseći ruskoj opstrukciji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokrenule vazdušnu kampanju kako bi zaustavile krvavu agresiju tiranina u svojoj sopstvenoj zemlji, piše list Vašington post (Washington Post).

Uz američku podršku pobunjenici Kosova, tada pokrajine Srbije, bili su u mogućnosti da odbiju vojsku Slobodana Miloševića i preuzmu kontrolu nad pokrajinom. Kritičari su tada upozorili da bi američka intervencija mogla posejati haos i pomoći radikalnim elementima. Umesto toga popločala je put za demokratizaciju Srbije, nezavisnost za demokratsko Kosovo i na kraju – za početak pomirenja.

Hašim Tači, bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova a sada premijer zemlje, boravio je prošle sedmice u Vašingtonu kako bi razgovarao o sporazumu koji je postigao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem o normalizaciji odnosa dve zemlje. Dogovor je vredan pažnje kako u ličnom tako i u političkom pogledu: Tači je svojevremeno bio zakleti neprijatelj Dačića, bliskog Miloševićevog saradnika i Vlada Srbije nikada nije priznala nezavisnost Kosova. Pa ipak, sporazum poziva Srbiju da prihvati nadležnost Vlade Kosova nad celom njegovom teritorijom u zamenu za široku autonomiju za oblasti gde Srbi čine većinu.

Sporazum postignut 19. aprila izgleda čvrst – prošlog meseca je postignut dogovor o njegovoj primeni. “To je nezaustavljiv proces u ovom momentu”, rekao nam je Tači. “Potpuno sam siguran da će se napredovati u implementaciji”.

Početna nagodba je primer kako zapadna intervencija može da zaustavi krvavi i naizgled nerešiv etnički rat – ali takođe i koliko je napora potrebno. Otkada se nasilje 1999. godine završilo, NATO ima svoje mirovne snage na Kosovu, uključujući i američke trupe, 760 članova američkog osoblja je i dalje tamo. U sporazum između Tačija i Dačića je posredovala uporna diplomatija Ketrin Ešton, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku, koja je nadgledala 10 runda pregovora.

Srećom, Ešton je imala nešto veoma vredno da ponudi – izglede za eventualno članstvo obe zemlje u EU. Zahvaljujući odluci da se pomiri sa svojom bivšom provincijom, Brisel će ovog meseca Srbiji verovatno dati datum za početak pristupnih pregovora, dok će Kosovo biti pozvano da započne rad na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo bi takođe volelo da se priključi NATO savezu, što je bio jedan od razloga za Tačijevu posetu Vašintonu. Tači je izrazio nadu da će Obamina administracija pritisnuti savez da preduzme preliminarne korake ka prijemu njegove zemlje.

SAD bi trebalo da podrže tu ambiciju i da takođe vrše pritisak na zemlje koje još uvek nisu priznale Kosovo, uključujući i par njegovih suseda na jugoistoku Evrope, da to učine. Takođe, Obamina administracija bi trebalo da nauči lekciju na ovom primeru. Ograničene vojne intervencije SAD praćene intenzivnim političkim angažmanom i energičnom diplomatijom, mogu da sačuvaju živote i stabilizuju problematične regione – čak i kada se Rusija i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija s tim ne slažu, zaključuje se u tekstu Vašington posta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG