Dostupni linkovi

Pritisak crnogorske države zbog otvaranja "Pandorine kutije"


Vanja Ćalović na ulasku u sud, 2. juli 2010. Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović na ulasku u sud, 2. juli 2010. Foto: Savo Prelević
U petak je održano prvo suđenje protiv NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i njenog izvršnog direktora Vanje Ćalović, koju je podnio menadžment nikšićke Željezare, jer smatraju da ih je direktorka MANS-a, razotkrivajući njihovu mrežu offshore kompanija, oklevetala rekavši da postoji sumnja da je u pitanju izvlačenje neoporezovanog profita iz Crne Gore, ili pranje novca.

Pošto direktorka MANS-a Vanja Ćalović, od početka insistira - da podaci o, kako sama kaže, "šumi" offshore kompanija oko nikšićke Željezare, izazivaju sumnju da se radi o izvlačenju neoporezovanog profita ili pranju novca, a da pritom nikada nije tvrdila da se to i dešava, suđenje po tužbi za klevetu, koju je podnio menadžment Željezare, po pojedinim procjenama, predstavlja ustvari vid pritiska na nevladinu organizaciju koja je, u Crnoj Gori lider u oblasti istraživanja i razotkrivanja djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, i koja je višegodišnji partner globalne organizacije Transparency International.
Vanja Ćalović je objavila podatke o kćerki kompaniji nikšićke Željezare, koja je registrovana u Holandiji, kao offshore firma, što znači da ne smije poslovati u samoj Holandiji, ali zato plaća porez od svega nekoliko desetina ili stotina eura.

Tokom današnjeg pretresa u podgoričkom Osnovnom sudu, čiji će se epilog tek naknadno znati, koplja su se uglavnom lomila oko terminologije koja u ovom slučaju bitno određuje suštinu. Advokati Željezare su, od Ćalovićeve, neprestano tražili dokaze za svoje tvrdnje, dok je direktorka MANS-a odbijala da pristane na tu terminologiju, ponavljajući više puta da nije iznosila nikakve tvrdnje, već sumnje zasnovane na indicijama.

Pravni zastupnik Željezare Vanja Mugoša, i u izjavi za naš Radio insistira na dokazima.

"Dosadašnji tok suđenja je pokazao da je gospođica Vanja Ćalović svoje sumnje ili tvrdnje temelji na nečemu što nijesu dokazi. Ona je i u svojoj odbrani i u odgovoru na pitanje punomoćnika oštećenih jasno pokazala da nema dokaz za svoje tvrdnje", kaže Mugoša.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović je, krajem marta, objavila podatke o kćerki kompaniji nikšićke Željezare, koja je registrovana u Holandiji, kao offshore firma, što znači da ne smije poslovati u samoj Holandiji, ali zato plaća porez od svega nekoliko desetina ili stotina eura.

Pranje novca glavna svrha


Offshore kompanije se nazivaju i post restant kompanije, jer ih obično čini samo jedno poštansko sanduče i broj telefona, pa je i ovo preduzeće registrovano na istu stambenu kuću u Amsterdamu, sa još oko dvije stotine drugih, sličnih firmi. Sve imaju istu adresu, broj telefona, a više njih i istog direktora.

Generalno, osnovna svrha osnivanja ovakvih firmi je: sakrivanje pravih vlasnika, pranje novca i izbjegavanje poreza, koje se izvodi tako što preduzeće koje proizvodi, po nerealno niskoj cijeni proda proizvod svojoj offshore kompaniji, koja ga onda tržištu proslijedi po realnoj cijeni. Država u kojoj se proizvodi, ostaje uskraćena za porez, koji ide direktno u džep vlasnika obije kompanije.

U MANS-u kažu da su smatrali obavezom da o svojim saznanjima i sumnjama obavijeste cjelokupnu javnost, a Vanja Ćalović, tužbu, odnosno, suđenje vidi kao vid pritiska na nju i organizaciju kojom rukovodi.

"Pored ovoga, postoji i drugi postupak koji vode tužioci za naknadu štete Željezara i MNSS. Takođe, postoji postupak na Višem sudu koji je
Vanja Ćalović
vodio predsjednik opštine Cetinje protiv mog kolege Dejana Milovca, protiv nas su mnogi najavljivali postupke, od gospodina Marovića, gospodina Mugoše i ostalih ali se nijesu usudili da ih pokrenu zato što su znali da bi u sudskom postupku bi se iznijele mnoge činjenice koje njima nikako ne bi išle u prilog, ali ja zaista cijenim da je ovaj postupak Željezare, a i drugi postupci koji su najavljivani kao i nedavno privođenje moga kolege Veselina Bajčete, samo i isključivo pritisak na MANS zato što se bavimo ovim čime se bavimo i što pokušavamo da ukažemo državi gdje se sve krše zakoni i ugovori i na koji način se nanosi šteta javnom interesu"
, kaže Ćalović.

Današnjem suđenju je prisustvovao veći broj aktivista MANS-a, ali i novinara. Urednik ekonomske rubrike nedjeljnika Monitor Zoran Radulović, tvrdi da suđenje Vanji Ćalović za klevetu predstavlja pritisak na nju samu, njenu nevladinu organizaciju, ali i sve druge pojedince i organizacije koje se bave istraživanjem korupcije i organizovanog kriminala.

"Ovo suđenje je pritisak na sve one koji pokušavaju otvoriti Pandorine kutije crnogorske tranzicije i privatizacije jer vas dovode u situaciju da vi morate dokazivati nešto što vam o zakonima ove države nije dozvoljeno da prikupite i dokažete. Za razliku od NVO i medija, one organizacije kojima je u opisu posla da to provjeravaju i dokazuju, koje mi plaćamo da to rade, ne rade taj posao nego bježe od njega, a ako slučajno dođu do tih podataka nastoje da ih sakriju", tvrdi Radulović.
XS
SM
MD
LG