Dostupni linkovi

Masovno loš odziv za vakcinaciju


Sve zemlje naručile su velike količine vakcina računajući da je strah od posledica gripa veći nego od same vakcine
Sve zemlje naručile su velike količine vakcina računajući da je strah od posledica gripa veći nego od same vakcine
Vakcina protiv novog gripa u pojedinim evropskim zemljama, ali i u regionu nailazi na veoma loš odziv, tako da su nadležna ministarstva počela da razmišljaju o merama koje bi podstakle građane, ali i ublažile finansijske gubitke.

Tako Nemačka, suočena lošim odzivom, planira da izveze određenu količinu vakcina od 50 miliona doza koje je naručila, uz postepeno isporučivanje do proleća 2010. godine.

Mali broj vakcinisanih građana zabeležen je i u Hrvatskoj u kojoj je vakcinacija protiv H1N1 počela pre desetak dana

Tamo se ministar zdravlja Darko Milinović, zabrinut malim odzivom, zajedno sa celom svojom porodicom i jednim brojem visokih državnih službenika i sam vakcinisao, kako bi ohrabrio građane i uverio u bezbednost vakcine.

"Želim jasno dati do znanja hrvatskoj javnosti da je vakcina sigurna i da je najbolja zaštita protiv novog pandemijskog gripa, od kojeg je do danas u Hrvatskoj blizu 50.000 obolelih i više od 20 smrtnih slučajeva", rekao je Milinović dodavši da oni koji pozivaju građane da se ne vakcinišu šire dezinformacije.

BESPLATNA VAKCINACIJA

I srpski ministar zdravlja Tomica Milosavljević je najavio da će svi članovi njegovog Ministarstva sa svojim porodicama da se vakcinišu.

Nadležne insitucije u Srbiji, gde vakcinacija tek treba da počne, čak razmatraju opcije da prošire listu osoba koje će biti besplatno vakcinisane.

Prvobitno, bilo je planirano da država obezbedi vakcine za ugrožene grupe i hronične bolesnike. Ipak, sada se razmatra opcija da vakcine dobiju i pacijenti koji ne plaćaju zdravstvenu participaciju, pa čak i mogućnost da svi građani budu vakcinisani besplatno.

Nemačka koja trpi veliki finansijski gubitak, planira da proda najmanje 2,2 miliona vakcina protiv novog gripa, jer je zanimanje građana za ovu vrstu zaštite od bolesti koju izaziva virus H1N1 izuzetno malo.

Prema navodima Saveznog ministarstva zdravlja, do sada se vakcinisalo samo pet odsto stanovništva, umesto očekivanih 30 procenata koliko je potrebno da bi se delotvorno stalo na put širenju virusa.

Čak i među lekarima i medicinskim osobljem kvota vakcinisanih protiv novog gripa iznosi tek 15 odsto.

Nedovoljno zanimanje građana za vakcinu dovelo je u neprilike nemačke savezne pokrajine koje snose troškove nabavke vakcine. Jer, prema ugovoru sa proizvođačem vakcine Nemačka mora da plati i poručene, a neupotrebljene vakcine.

Ministar zdravlja Filip Rezler najavio je da će 2,2 miliona vakcina biti prodato, najverovatnije Ukrajini. Za kupovinu vakcina zainteresovane su i Moldavija i više drugih istočnoevropskih i baltičkih država.

Zdravstvene vlasti i udruženja lekara pozvali su građane da se vakcinišu protiv gripa uprkos činjenici da je vrhunac prvog talasa bolesti očito prošao. Navodi se da slične zaraze protiču uvek u talasima i upozorava da bi u narednom naletu virus mogao da se pojavi u mutiranom, možda opasnijem obliku.

U Nemačkoj je bilo ili je trenuto od novog gripa obolelo 192.000 ljudi. Međutim, reč je samo o registrovanim slučajevima. U ovoj zemlji je od novog gripa do sada umrlo 86 pacijenata i u 85 odsto slučajeva reč je o ljudima sa hroničnim oboljenjima.
XS
SM
MD
LG