Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uzbekistan zabranio tursku sapunicu jer ne odražava porodične 'vrednosti'


Scena iz turske serije "Beskrajna ljubav" koja je skinuta s programa u Uzbekistanu

Privatna uzbekistanska televizijska stanica skinula je s programa tursku sapunicu po drugi put posle kritika da nije saglasna s uzbečkim vrednostima.

Uzbekistanka vlada naložila je privatnoj televizijskoj stanici da prekine emitovanje popularne turske sapunice "Beskrajna ljubav" usred kritika da serija protivreči uzbekistanskim porodičnim vrednostima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Televizijska stanica Zo'r povinovala se zahtevu države i otkazala "Beskrajnu ljubav" 31. jula, samo tri dana posle trijumfalnog povratka omiljene serije u udarnom terminu, pošto je takođe bila zabranjena 2018. godine.

Jedan od producenata televizije Zo'r za tu odluku okrivio je "mali broj" religiozno konzervativnih gledalaca koji su uporno zahtevali da uzbekistanske vlasti suspenduju "Beskrajnu ljubav", čiji je zaplet baziran na komplikovanom ljubavnom trouglu.

"Takozvani moralni čuvari... sakupili su potpise na Telegramu i drugim društvenim mrežama i poslali pismo predsednikovoj virtualnoj kancelariji", rekao je 31. jula za Uzbekistanski servis RSE producent koji je tražio da mu se ne navodi ime.

"Na kraju su uspeli da se prekine serija... zato što je njihov napad bio sistematičan", dodao je on.

"Bekrajna ljubav" je prvo bila skinuta s programa 16. februara 2018. pošto je premijer Abdulah Aripov podržao pozive da se sapunica zabrani.

'Veoma smo nesrećni'

Vladin službenik u Taškentu rekao je za RSE da je nalog za prekid emitovanja "Beskrajne ljubavi" po drugi put takođe došao od Aripova.

Službenik, koji je takođe govorio uz uslov da mu se ne navodi ime, rekao je za RSE da je na sastanku kabineta 30. jula na kojem je bio prisutan, Aripov snažno kritikovao odluku televizije Zo'r da vrati sapunicu uprkos prošlogodišnjoj zabrani.

Televiziju Zo'r osnovao je Džahongir Artikhodžaev, bogati gradonačelnik prestonice Taškenta.

Vladin službenik obezbedio je fotografiju sa sastanka kabineta zajedno s audio snimkom govora Aripova dok je kritikovao "Beskrajnu ljubav".

Sastanak uzbekistanskog kabineta na kojem je navodno zabranjena "Beskrajna ljubav"
Sastanak uzbekistanskog kabineta na kojem je navodno zabranjena "Beskrajna ljubav"

Na snimku se može čuti kako Aripov govori: "Imamo neke zvaničnike koji ignorišu premijerove reči i odluke vlade. Oni rade šta hoće".

Bez navođenja imena, Aripov je nastavio: "Znate o kome govorim. Oni su opet počeli da emituju tu tursku seriju. Zahtevam da je danas skinu s programa".

Aripov je optužio "njih" da ne poštuju "mišljenje ljudi... koji su veoma nesrećni" što se turska melodrama emituje u Uzbekistanu.

Nepopustljiva vlada u Taškentu strogo kontroliše sadržaje svih medija, uključujući i privatne.

Zasad nema reakcija Artikhodžaeva ili uprave Zo'ra. Televizijska stanica nije objasnila gledaocima zašto je emitovanje "Beskrajne ljubavi" naglo prekinuto po drugi put.

'Gresi očima'

Sapunica je od početka emitovanja u avgustu 2017. godine bila na udaru islamističkog portala Azon.uz koji je više puta kritikovao seriju da protivreči religioznim i porodičnim vrednostima uzbečkog naroda.

Članak objavljen na Azon.uz navodi da oni koji gledaju "Beskrajnu ljubav" "čine grehe svojim očima".

Uzbekistanci koji su sinhronizovali seriju s turskog u tekstu su nazvani "izdajicama", s pozivima ljudima da se "bore protiv njih".

Članak "Prepoznajte neprijatelje nacije" izazvao je mnoštvo rasprava na društvenim medijima i dobio je nešto podrške u većinski muslimanskoj državi s oko 32 miliona stanovnika.

Uzbekistanski zvaničnici kritikovali su članak, navodeći da podriva zakone zemlje. Istovremeno, ipak, državna Agencija za medije i informacije naložila je televiziji Zo'r da prekine emitovanje serije.

"Beskrajna ljubav" je priča o imućnoj ženi koja se zaljubljuje u muškarca skromnog porekla. Ona se, međutim, na kraju udaje za bogatog biznismena koji ucenjuje porodicu žene.

Serija dotiče pitanja kao što su vanbračne afere, prisilni brakovi, ubistvo i samoubistvo.

"Beskrajna ljubav" je dobila nagradu Međunarodni Emi i emitovana je u više od 70 zemalja, od Latinske Amerike do Bliskog istoka.

Uzbekistan je prethodno zabranjivao turske sapunice 2002. i 2012. uz obrazloženje da sadrže "neprikladne scene koje nisu saglasne s mentalitetom uzbečkog naroda".

Uzbekistan se nalazi na 182. mestu od 194 rangirane zemlje u Indeksu sloboda u svetu za 2019.

XS
SM
MD
LG